torsjö live vers2

En död i covid-19 på Sjögläntan – men inga fler boende smittade

En död i covid-19 på Sjögläntan – men inga fler boende smittade

Tre boende på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv har bekräftats smittade av covid-19 och en av dem har avlidit på sjukhus. Totalt fem i personalen har testats positivt. Men övriga boende och personal har nu fått besked om att deras tester var negativa.

Två vårdtagare inom handikappomsorgen har konstaterats smittade. Där görs ingen smittspårning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, ser lite ljusare på situationen när de första provsvaren från alla boende och all personal på Sjögläntan nu är klara.

– Det verkar ha lugnat sig lite. Det var mycket under förra veckan. Nu känns det som att åtgärderna med bland annat full barriärvård verkligen har effekt, säger hon.

På Sjögläntan kommer samtliga boende och anställda att lämna ett omprov i slutet på veckan. Imorgon, onsdag är det dags för omprov på Kaptensgården då det gått en vecka sedan de första testerna. Endast en i personalen på Kaptensgården konstaterades smittad och ingen bland de boende.

Det särskilda covidteamet stöttar nu upp på Sjögläntan. Men när en av medarbetarna själv visade sig vara smittad efter en kursdag blev det ingen smittspårning. Region Skånes smittskyddsenhet säger nej, liksom vid fall inom hemtjänst och handikappomsorg.

– Det är svårt att motivera smittspårning där. Enhetschefen skickade in några, men de testas bara om de har symptom, förklarar Birgitta Ljungbeck.

Hon berättar att de två vårdtagarna inom handikappomsorgen har en relation med varandra. De bor inte på ett boende utan har egen lägenhet med stöd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se