torsjö live vers2

Avråder från bad i Kallsjön och Ballingslövssjön

Avråder från bad i Kallsjön och Ballingslövssjön

Kallsjön har för höga halter av bakterierna entestinala enterokocker och kommunen avråder därför från bad. Bilden är tagen tidigare under sommaren. Foto: Urban Önell

På grund av mycket höga bakteriehalter avråds nu från bad i Kallsjön och Ballingslövssjön. Omprov kommer att tas under tisdagen, men avråden lär gälla minst tills i början på nästa vecka.

Mitt i sommarens värmebölja, den 11 augusti, uppmättes höga bakteriehalter av så kallade intestinala enterokocker. Bengt Andreasson på Hässleholms kommuns kultur- och fritidsförvaltning, som ansvarar för badvattenprovtagningen, berättar att skyltar med information om avrådan från bad sattes upp direkt efter provsvaren i slutet på förra veckan. Information finns också på Havs- och vattenmyndighetens hemsida och på vädersajten klart.se

Bakteriehalten i Ballingslövssjön var 2 420 cfu per 100 milliliter. Det är cirka åtta gånger halten för otjänligt som ligger på 300. Det är exakt samma nivå som Bjärlången hade i juni. I Kallsjön uppmättes nu 1 986 cfu per 100 milliliter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är högt, konstaterar Bengt Andreasson.

Skylten som avråder från bad i Björkviken vid algblomning sitter ständigt uppe. Nu avråds från bad i Kallsjön och Ballingslövssjön på grund av höga bakteriehalter. Foto: Berit Önell

Intestinala enterokocker kommer från djurs eller människors avföring och kan bland annat orsaka magsjuka.

– Det är viktigt att informera, särskilt nu i värmen när många vill bada, säger Bengt Andreasson.

Vid otjänligt badvatten, och även vid tjänligt med anmärkning, kommer ett snabbt larm från laboratoriet och omprov tas. Om även omprovet är dåligt skickas ännu ett larm ut. Detta bör komma senast på torsdag eftermiddag när omprovet tas imorgon, tisdag. Annars dröjer definitivt provsvar tills i nästa vecka. Skyltarna kommer troligen att sitta kvar tills det finns ett slutligt godkänt provsvar. Men det är nu slut på de planerade provtagningarna för i år.

– Om vi följer Havs- och vattenmyndighetens rekommendationer kan vi sluta med provtagningen denna vecka. Därefter har vi inga skyldigheter när det gäller badplatserna, men om omprovet inte är bra kan det hända att vi tar ett prov till, förklarar Bengt Andreasson.

Kommunen brukar provta vattnet vid badplatserna i sjöarna cirka en gång i månaden från maj till augusti. I år missade laboratoriet att hämta proverna från den 28 juli i tid. Då blev bland annat ett omprov från Lursjöns badplats, kommunens enda EU-bad där det råder krav på provintervall på maximalt 30 dagar, försenat. Ett prov hade varit tjänligt med anmärkning, men ett nytt prov den 4 augusti visade tjänligt.

Kraftig algblomning syntes i helgen i Sjörrödsviken, men på måndagen rapporterade kommunen att vattnet var klart både vid Björkviken och vid Mjölkalånga badplats.

Personal från kommunen kontrollerar också algförekomsten vid Finjasjöns badplatser Björkviken och Mjölkalånga. På måndagen noterades ingen algblomning där. På dessa badplatser sitter skyltar om algblomning, som kan vara giftig, dock uppe hela tiden.

– Om det är alldeles grönt går vi ändå ut med en avrådan också, men vi har varit väldigt förskonade i år, säger Bengt Andreasson.

I Sjörrödsviken var det i helgen värre med kraftig grön algblomning. Den 7 augusti varnade kommunen också på sin hemsida för en annan slags giftalger som förekommer som små gröna eller vita prickar eller bollar i vattnet i området mellan Ormanäs och Sjörröd. Avrådan från bad gäller där dessa är synliga.

– Vi kontrollerar annars bara badplatser, säger Bengt Andreasson.

Berit Önell

Läs mer:

2020-06-26 Bakterier stoppar bad i Finjasjön och Bjärlången

2020-08-07 Varning för giftiga algbollar i Finjasjön

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se