Gruppen-3a-328x120

Var smittade trots negativa tester

Var smittade trots negativa tester

Trots tidigare negativa tester konstaterades ytterligare en boende och en anställd på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv på tisdagen smittade av covid-19.

Den boende hade symptom på covid-19 redan när smittan upptäcktes på Sjögläntan den 6 augusti då en i personalen fått positivt testsvar. Alla tio vårdtagarna på avdelningen där personen arbetat testades då, liksom all personal och barriärvård med skyddsutrustning och isolering infördes för alla boende.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Åldringens provsvar var negativt, men eftersom symptomen kvarstod togs ännu ett prov. Även det var negativt. På måndagen försämrades hälsotillståndet så pass att personen lades in på sjukhus. Där gjordes ett tredje test som visade sig vara positivt.

Testernas tillförlitlighet har ifrågasatts.

– Ibland är det så. Men alla på avdelningen har ju haft isoleringsvård ändå och eftersom personen haft symptom har den hanterats som smittad, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Även en av de anställda fick på tisdagen besked om positivt covid-19-test. Därmed är för närvarande totalt sex anställda och fyra boende bekräftat smittade.

Totala antalet smittade med bostadsadress i Hässleholms kommun har också ökat den senaste veckan, enligt Region Skånes statistik som presenterades på tisdagen. 205 personer hemmahörande i Hässleholm har nu bekräftats smittade här, jämfört med 193 för en vecka sedan. Veckan dessförinnan ökade antalet bara med två.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se