Gruppen-3a-328x120

Svenska kyrkan tar över banklokal i Tyringe

Svenska kyrkan tar över banklokal i Tyringe

Svenska kyrkan tar över Sparbankens före detta lokaler vid torget i Tyringe.

Secondhandbutik och ett ställe att mötas på, fullt av utvecklingsmöjligheter. Det är tanken när Svenska kyrkan i Tyringe tar över Sparbankens lokaler vid torget. Hit flyttas också konfirmandläsningen och öppna förskolan, som tills nu bedrivits i Kyrkvillan, uppe på Sanatorievägen. Den fastigheten ligger ute för försäljning för att frigöra resurser till den nya satsningen.

Sara Ericsson, kyrkoherde i Tyringe är förhoppningsfull och inspirerad, när hon möter Frilagt. Hon upplever att både kyrkorådet och pastoratets personal är mycket positiva till att man nu bokstavligen kan bli ”en kyrka mitt i byn”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Nu gör vi något nytt, det har gett oss en nytändning, säger hon. Vi fick ögonen på den här lokalen i våras. Många Tyringebor tyckte det var ledsamt att den stod tom. Nu vill vi fylla den med liv.

– Självklart hoppas vi kunna tilltala alla generationer. Men framför allt har vi saknat en lokal som ungdomar kan vara i, en fritidsgård där man kan slinka in, på raster och kvällar. Även om eleverna egentligen inte får lämna skolområdet på dagtid, är de ju här.

Kyrkoherde Sara Ericsson är förhoppningsfull inför möjligheterna att skapa en kyrka mitt i byn.

Svenska kyrkan har tecknat ett femårigt hyresavtal, med fastighetsägaren. Det finns möjlighet till förlängning, med ett år i taget. 440 kvadratmeter kommer att stå till förfogande. Det finns stora ytor att mötas på men även plats för samtal i mindre grupp, i små rum. Flexibiliteten är stor.

Dörren är öppen för föreningar eller enskilda som vill engagera sig på den nya samlingsplatsen. Ideella insatser kommer att vara helt avgörande för hur mycket som kan förverkligas i praktiken, även om svenska kyrkans personal kommer att finnas till hands för att samordna det hela. Klart är att Lions är intresserade av att samverka. Tyvärr har corona-pandemin till viss del hindrat Svenska kyrkan från att knyta alla kontakter man velat, för att verkligen samla byn runt satsningen.

Sara Ericsson hoppas att den nya lokalen kan invigas officiellt i samband med julmarknaden, men det är inte säkert att den heller kan genoföras på grund av coronapandemin.

– Vi kommer därför inte heller att slå på så stort när vi öppnar upp verksamheten, säger Sara Ericsson. Inte till att börja med. Vi får bo in oss.

Formellt sker övertagandet den 1 oktober, och först av allt startar konfirmandläsningen och öppna förskolan.

– Vi kanske kan öppna mera officiellt i samband med julmarknaden, säger Sara Ericsson, väl medveten om det är oklart om den kan genomföras i år, på grund av pandemin.

Verksamhet för äldre och daglediga planeras också. Här ska man kunna träffas över en kopp kaffe. Besökarna får ta sitt eget fika med sig. Tanken är inte att Svenska kyrkan ska bedriva servering.

– Vi ska inte konkurrera med de lokala kaféer som redan finns, påpekar Sara Ericsson.

Text och foto: Urban Önell

Läs mer:

2019-03-30 Sparbanken Skåne stänger kontoret i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se