torsjö live vers2

Försenad utställning om garnisonsstaden och visning av filfabriken

Försenad utställning om garnisonsstaden och visning av filfabriken

Hembygdsmuseet i Hässleholm visar från imorgon, lördag, utställningen Garnisonsstaden Hässleholm. Utställningen har stått klar sedan i mars då en planerad invigning sköts upp på grund av coronapandemin. Nu utlovas en storslagen invigning.

Västra Göinge Hembygdsföreniung inbjuder till invigningen på lördagen klockan 11 på planen utanför Hembygdsmuseet. Invigningstal hålls av Peter Alf, själv tidigare militär på T4 i Hässleholm och en av upphovsmännen bakom utställningen. Han kommer att inramas av svenska militärjeepar av olika modeller. Flertalet av de personer som byggt upp utställningen finns på plats.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Peter Alf invigningstalar när utställningen Garnisonsstaden öppnar imorgon, lördag, klockan 11. Foto: Västra Göinge Hembygdsförening

Efter invigningen kan deltagarna se utställningen som berättar om militärstaden Hässleholm. Den handlar både om regementena T4, som flyttade hit 1907, och P2, som kom 1947, och deras påverkan på livet i staden. Museet är efter invigningen öppet till klockan 14.

Västra Göinge Hembygdsförening har ytterligare ett arrangemang i helgen med visning av Hässleholms Filfabrik på Riddaregatan på söndag klockan 13-16.

Filfabriken har öppet på söndag klockan 13-16. Foto: Västra Göinge Hembygdsförening

Filfabriken är ett unikt och välbevarat industriminne som stått stilla sedan 1980-talet. Alla maskiner och annan utrustning finns på plats. Det ser ut som om personalen bara har gått på en fikarast. Av pandemiskäl blir det i år ingen filmvisning och inga guidade turer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se