torsjö live vers2

Sju nya coronafall i Hässleholm förra veckan

Sju nya coronafall i Hässleholm förra veckan

Hässleholm fick sju nya fall med bekräftad covid-19 under förra veckan. Det visar Region Skånes lägesbild för kommunerna som presenterades på torsdagen. Totala antalet fall i Hässleholm var på tisdagen 220.

Enligt Region Skåne syns nu en minskning av antalet fall efter en topp strax efter skolstarten.

Region Skåne redovisar numera totala antalet coronafall kommunvis på tisdagar och antalet nya fall per 100 000 för föregående vecka på torsdagar. Det gör det lite svårare att jämföra siffrorna. Men förra torsdagens karta visade tre nya fall per 100 000 i Hässleholm för vecka 35. Smittspridningen hade alltså ökat något under förra veckan, vecka 36. Men siffrorna är så små att det är svårt att dra några slutsatser.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Smittspridningen fortsätter, men i långsammare takt på de flesta håll i Skåne. Foto: Region Skåne

Några andra kommuner sticker ut mer. Skurup, som tidigare inte haft så stor smittspridning, hade förra veckan 69 nya fall per 100 000 invånare. Totala antalet var på tisdagen 42.

Perstorps smittspridning har minskat rejält. Förra veckan noterades 40 nya fall per 100 000 invånare och veckan dessförinnan hela 146. Totala antalet fall i lilla Perstorp var dock bara 23 på tisdagen.

Helsingborg hade förra veckan 20 nya fall per 100 000 invånare. Veckan dessförinnan var siffran 41.

Skurups kommun sticker ut med störst mittspridning under förra veckan. Även Perstorp ligger högt, men betydligt lägre än veckan dessförinnan. Karta från Region Skånes lägesbild

För hela Skåne hade antalet nya bekräftat smittade av covid-19 från onsdagen till torsdagen ökat med 46. Totalt hade 5 069 personer bekräftats smittade. Elva personer vårdades på sjukhus för covid-19, varav tre på IVA. 276 personer hade avlidit.

Region Skåne berättade i ett pressmeddelande på onsdagen att det rullande sjudagarsvärdet nu ligger på strax under 30 nya fall per dag, jämfört med 40-45 fall för en vecka sedan. Därför planerar sjukvården nu att börja prioritera den planerade vård som ställts in på grund av pandemin.

– Vi räknar med att vara ikapp under nästa år, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare, i pressmeddelandet.

Testkapaciteten för covid-19 byggs nu ut med mobila provtagningsplatser, snart även i Hässleholm. Till dessa provtagningsplatser kan man köra med bil. Personal överlämnar självtestet genom bilrutan och testet kan göras på plats. Tidsbokning krävs dock.

Berit Önell

Till de nya provtagingsplatserna går det att köra bil och göra coronatestet sittandes i bilen. Foto: Region Skåne

Läs mer om Region Skånes lägesbild

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se