torsjö live vers2

Svar till Ernst Herslow om SVT och Klimatet

Svar till Ernst Herslow om SVT och Klimatet

INSÄNDARE. Det är en ren och skär skandal! Här har vi en lokalpolitiker av ringa storlek som har mage att med ogrundade fakta och svamlerier påstå att SVT och SR inte ska få intervjua folk med, i hans tycke, obekväma åsikter! Och han har mage att påstå att SVT och dess ansvarige utgivare Charlotta Friborg borde läsa på mer om hon ska uttala sig om SwebbTV och om klimatet. Maken till hyckleri har jag aldrig hört innan. Det ska komma från en man som inte ens kan lära sig skillnaden mellan effektbrist och elbrist!

Magstarkt från en man som fortfarande hävdar att vetenskaplig konsensus inte existerar genom att i ett tidigare inlägg (Frilagt 200221) ta fram Alfred Wegeners teori om kontinentalplattornas rörelser, trots att han då talar emot sig själv då denna vetenskapliga upptäckt är precis det bästa exemplet på just Vetenskaplig Konsensus! Det osmakliga i denna följetong är att han kräver att SVT och alla andra läser på om SwebbTV och Ebba Widding, men vägrar själv konsekvent att läsa på om fakta från etablerade organisationer och vetenskaps-folk med flera års erfarenhet i denna gren!

Hur kan man resonera på detta sätt? Att kräva något av andra men inte göra likadant själv! Det är hyckleri av enorma mått! Men jag ska hålla mig till fakta, precis som vanligt, och ta ner Ernst på den jord vi alla vandrar på.

Apropå extremväder: I en rapport från Stanford Universitetet, skriver författaren och forskaren Noah Diffenbaugh att förutsägelser som endast förlitar sig på historiska observationer är underskattade med ungefär hälften av det faktiska antalet extremt varma dagar i Europa och Östasien, och antalet extremt våta dagar i USA, Europa och Östasien.

Även om Ernst kanske har rätt i att antalet stormar inte har ökat så markant, så har deras styrka, livslängd och nederbörd ökat. Vilket om man bara tänker efter är en ökning av extremväder, och något som definitivt inte är bra!

Apropå Ebba Widding och SwebbTV: Jag tittade på ett klipp från den 20:e maj där Ebba Widding intervjuades i SwebbTV och jag kan säga att den innehåller så mycket felaktigheter att man blir rädd när man tänker på hur många där ute som blir lurade av dessa konspiratoriska och ogrundade slutsatser som fläks ut på denna Youtube-kanal

Några exempel. Hon påstår att alla klimatvariationer beror inte på koldioxid. Hon nämner Fredrik Charpentiers Ljungqvists (FCL) bok Klimatet och människan under 12000 år, där dom påstår att där visst funnits stora klimatvariationer tidigare. Och det är här hon faller på mållinjen, ingen seriös forskare har någonsin påstått att koldioxid är den enda drivkraften för förvärrat klimat.
Hon nämner att klimatkänsligheten inte är så hög som många tror och visar i klippet en bild från en blogg kallad NoTrickZone, som är allmänt känd att vara falsifierad. Ingen som helst fakta hur den kommit till finns med i klippet. Mer riktig fakta om klimatkänsligheten, d v s hur mycket temperaturen ändrar sig vid en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären, finns här.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019RG000678
https://www.carbonbrief.org/guest-post-why-low-end-climate-sensitivity-can-now-be-ruled-out

Och det är inte den enda fejkade bilden som hon visar upp i klippet. Där finns fler.

Hon ställer också frågan om varför man ignorerar den termiska avgasning av haven som en källa till atmosfärens stigande koldioxidhalt. (Det handlar om att koldioxid har en sämre löslighet i varmare vatten och därför skulle avge koldioxid nu när det blir varmare). Det skulle alltså innebära att våra utsläpp inte behöver vara den enda större orsaken till de stigande halterna.

I rapporten State of the Climate 2019 som publicerades nyligen visar att havet absorberade nästan 2,4 miljarder ton mer koldioxid än vad det avgav under 2019 vilket också gör att pH sjunker och dödar växt och djurlivet som vi är starkt beroende av.

Men Ebba hänvisar inte till några studier i detta klipp, det bara känns fel säger hon. Det hade varit mer professionellt att hänvisa till egna studier och siffror för att bevisa sin ståndpunkt. Men hon faller platt även där.

Detta är några av många fel som presenteras på SwebbTV, en grogrund för konspirationsteoretiker och svammel. Och detta förväntas vi ta del av enligt vetenskapsmannen Ernst Herslow. Läs gärna Maths Nilssons blogg om just SwebbTV om ni vill ha mer information om detta:
https://mathsnilsson.se/2020/08/20/widding-pa-swebbtv-igen-var-ar-nyfikenheten/

Och till hans svamlerier om el och effektbrist. Jag vet inte hur han har det i Hästveda men i övriga landet så har vi inga rullande strömavbrott. Så någon elbrist finns inte. Däremot en effektbrist. Något som vi haft även de åren då Ringhals varit öppen.

Så nä, Ernst har som vanligt inget att gå på, bara svada och förblindande åsikter om vad han ser utanför fönstret i sin boning i Hästveda.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vi andra som ser världen med nyktra ögon och kan läsa, vi ser igenom Ernst åsikter för vad de är. En brunpopulistisk smörja som inte hör hemma i ett fantastiskt Hässleholm, eller i Sverige för den delen.


Länkar till bra fakta följer här:
https://weather.com/en-IN/india/science/news/2020-01-14-world-oceans-warmest-2019-study
https://www.pnas.org/content/117/22/11975
https://news.un.org/en/story/2020/03/1059061
https://www.greenbiz.com/article/climate-change-affecting-crop-yields-and-reducing-global-food-supplies

Ulf Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se