logga-ligg-tjock

Ingen uppmaning till Kenny Hansson (M) om timeout

Ingen uppmaning till Kenny Hansson (M) om timeout

Kenny Hansson (M) har inte uppmanats att ta ”timeout” som ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, trots att polisen inlett förundersökning om datorintrång på bankkonton som tillhör ägarna till vikingabyn i Vätteryd. Därmed kan han fortfarande fatta beslut om byggsanktionsavgifter mot vikingabyn.

– Jag kan inte se att vi i dagsläget ska göra något eftersom Kenny säger att han inte gjort det här och hans uppfattning backas upp av banken, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson som dock vill prata vidare om saken med Joakim Karlsson, ordförande i Hässleholmsmoderaterna.

Men partikamraten Jörgen K Nilsson hänvisar till partiets kandidatförsäkran som säger att den som befinner sig i en rättsprocess som riskerar att skada förtroendet bör ta en timeout.

Enligt polisanmälan ska Kenny Hansson i sitt arbete som banktjänsteman på Handelsbanken ha loggat in på Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileus konton och sedan i ett mejl till en utomstående person ifrågasatt om de har råd med byggnationerna i vikingabyn. Dessutom ska han ha frågat om det finns någon kontakt på Skatteverket som kan “trycka på” för en revision. Handelsbanken har uppgett att en intern utredning kommit fram till att ingen obehörigen gjort någon sökning på makarna Lönnerkrantz-Otetileus konton. Polisen har dock inledningsvis gjort bedömningen att “det finns anledning att anta att brott begåtts”.

Kenny Hansson (M) har ännu inte fått någon uppmaning om att ta timeout. Foto: Berit Önell

Moderaternas fullmäktigegrupp hade möte på måndagskvällen och Lars Johnsson hade då hunnit läsa Frilagts artikel om polisutredningen mot Kenny Hansson.

– Men det var inte det som var fokus på mötet. Det var gruppmöte inför kommunfullmäktige och budgetberedning och vi hade möte med KD och L efteråt. Vi har inte haft möjlighet att diskutera detta. Jag pratade som hastigast med Kenny vid mötet, säger Lars Johnsson.

Han konstaterar att Kenny Hansson bestrider både att han skrivit något mejl och att han obehörigen gjort slagningar på anmälarnas konton.

– Det är screenshot av ett mejl, är det inte lätt att fabricera för en datorkunnig person? Det är vad jag föreställer mig, säger Lars Johnsson.

Han hade hört talas om mejlet redan innan Frilagt började ställa frågor om det.

– Det var bara ett löst rykte, jag vet inte om det finns någon substans i det, sa han till Frilagt i torsdags.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) ifrågasätter om mejlet är äkta. Foto: Berit Önell

Nu berättar han att han fick information om misstankarna för ungefär en vecka sedan av partikamraten Jörgen K Nilsson.

– Han hade pratat med Oddvar. Jag sa att jag ville se underlag innan jag tar ställning, säger Lars Johnsson.

Jörgen K Nilsson visade honom dock skärmdumpen av mejlet.

– Jag har den information som jag delgetts av Oddvar. Det är inte min privata information utan jag förmedlar den till mitt parti, säger Jörgen K Nilsson.

Han betonar att han inte vill medverka till att döma någon på förhand.

– I en trygg rättsstat är det oerhört viktigt att man är oskyldig tills man är dömd. Men politik är en förtroendebransch och det är därför vi har vår kandidatförsäkran, säger han.

Jörgen K Nilsson (M) hänvisar till partiets kandidatförsäkran som säger att den som befinner sig i en rättsprocess som riskerar att skada förtroendet bör ta timeout. Foto: Urban Önell

Moderaternas nationellt framtagna kandidatförsäkran skrivs under av alla som kandiderar eller har förtroendeuppdrag i partiet. Där står bland annat: “…jag bör ta ‘timeout’ om jag befinner mig i en rättsprocess som riskerar att störas, eller om den riskerar att undergräva mina möjligheter att behålla mitt förtroende”.

Jörgen K Nilsson gissar att en inledd förundersökning innebär en pågående rättsprocess. Dessutom ser han ett jävsförhållande om Kenny Hansson ska vara med och fatta ytterligare beslut om vikingabyn.

– Det är givet att en förundersökning mot en förtroendevald påverkar förmågan till myndighetsutövning mot de berörda, säger han.

Joakim Karlsson, ordförande i Hässleholmsmoderaterna vill diskutera frågan mer inom partiet, men anser att ett åtal måste leda till timeout. Foto: Berit Önell

Joakim Karlsson säger att han har fått lite information från Jörgen K Nilsson och lite från Kenny Hansson och att han även läst Frilagts artikel, men han tycker inte att han är tillräckligt insatt.

– Jag tror att jag vill diskutera mer med Lars och andra i ledningen, säger han.

Även han uttrycker tveksamhet till mejlets äkthet.

– Banken stöttar Kenny så vitt jag förstår. Frågan är om någon fuskat ihop något för att sätta dit honom. Jag vet inte hur mycket kött på benen polisen behöver ha för att inleda en förundersökning, säger han.

Han konstaterar också att det varit väldigt infekterat mellan vikingabyns företrädare och Kenny Hansson.

– Allt kan vara möjligt från både ena och andra hållet. Men om han blir åtalad är det helt klart. Då måste han ta timeout tills det är avgjort. Om det visar sig att han gjort detta är förtroendet förbrukat, men då ska han vara dömd. Det är väldigt allvarligt i så fall. Det är ju ett förtroendeuppdrag, säger Joakim Karlsson.

Berit Önell

2020-09-21 Kenny Hansson (M) polisanmäld för brott mot banksekretess

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se