torsjö live

Frikänns från delaktighet i skottdrama

Frikänns från delaktighet i skottdrama

Åklagaren avskriver alla misstankar mot den man i 35-årsåldern som i nästan åtta månader var eftersökt för delaktighet i skottdramat på Ljungdala i december 2019.

– Han har lämnat förklaringar som vi inte kan motbevisa, säger kammaråklagare Helena Ljunggren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Frilagt.

Två bröder sköts på Trebackalånggatan, nära två förskolor, den 12 december 2019. Enligt läkarutlåtandena var det bara en slump att skadorna inte blev livshotande. Två män i 20-årsåldern har redan dömts, den ene till åtta års fängelse för mordförsök, misshandel med mera och den andre till sex månaders fängelse för misshandel.

Två bröder skadades vid skjutningen på öppen gata på Ljungdala i december 2019. Foto: Berit Önell

Mannen i 35-årsåldern, som är släkt med de båda dömda, häktades i sin frånvaro den 30 december, misstänkt för medhjälp till mordförsök i två fall och misshandel i ett fall. Han höll sig sedan undan ända till den 21 augusti, samma dag som domen föll i hovrätten mot de båda yngre männen.

Han kom då självmant in på polisstationen. Men Hässleholms tingsrätt bedömde några dagar senare att han inte längre var på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordförsök och inte heller att det fanns flyktfara, trots att han varit försvunnen så länge. Därför fanns det inte skäl att häkta honom.

Åklagaren överklagade beslutet och hovrätten gick på hennes linje. Redan dagen därpå häktades mannen i sin frånvaro igen. Enligt hovrätten var han på sannolika skäl misstänkt och det fanns flyktfara. Han hade i själva verket redan flytt och höll sig undan ytterligare en vecka innan han åter anmälde sig hos polisen och kunde ställas inför häktningsdomaren i hovrätten.

– Det förelåg sannolika skäl utifrån den information vi hade då. Den uppfattningen delade även Högsta domstolen uppenbarligen, berättar Helena Ljunggren.

Mannens försvarare överklagade nämligen häktningen till Högsta domstolen som inte gav prövningstillstånd.

Kammaråklagare Helena Ljunggren från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet visade hur gärningsmännen hade rört sig på Ljungdala när tingsrätten hade syn på platsen. Foto: Henrik Andersson

Åklagaren fick tid på sig till den 16 september att väcka åtal. Men några dagar tidigare, den 11 september, beslöt hon att häva häktningen.

– Vi höll förhör med honom. Jag tänker inte gå in på exakt vad han sa, men han lämnade förklaringar som vi inte kan motbevisa, säger Helena Ljunggren.

Hon berättar dock att mannen medgav att han varit på plats.

– Men han har inte främjat skjutningen, säger hon.

Mannen har även lämnat förklaringar som gör att misstankarna mot honom för misshandel kommer att läggas ned.

– I avsaknad av utomstående vittnen som kan motbevisa hans uppgifter står ord mot ord, säger hon.

Enligt Helena Ljunggren var det nödvändigt att få mannen häktad.

– Vi har inte kunnat höra honom tidigare. Nu har han lämnat en tämligen fyllig redogörelse.

Var det inte märkligt att han inte berättade tidigare, så han hade sluppit vara jagad?

– Det kan man tycka, naturligtvis.

Målet kommer nu att avslutas eftersom det inte finns några andra misstänkta för delaktighet i skottdramat. Helena Ljunggren säger att hon i dagarna kommer att fatta formellt beslut om att lägga ned förundersökningen.

Berit Önell

Läs mer:
2020-05-06 Rättegång om skottdrama flyttade ut till Ljungdala

2020-06-01 Åtta års fängelse för skytten på Ljungdala

2020-08-23 Skärpt straff för misshandel före Ljungdalaskott

2020-08-24 Tredje mannen i skottdramat gripen – och släppt

2020-09-04 Frisläppt åter häktad för Ljungdalaskott

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se