Gruppen-3a-328x120

Skärpt straff för misshandel före Ljungdalaskott

Skärpt straff för misshandel före Ljungdalaskott

Hovrätten i Malmö ändrar bara domen för misshandeln som föregick skottdramat på Ljungdala då två bröder sköts på öppen gata. Foto: Berit Önell

Hovrätten skärper straffet för misshandeln som föregick skjutningen på Ljungdala i december 2019. Den man som enbart dömts för misshandeln får sex månaders fängelse istället för skyddstillsyn med samhällstjänst. För den man som dömts för att ha hållit i vapnet fastställs domen på åtta års fängelse för försök till mord med mera.

Båda männen var 19 år gamla vid skottdramat då två bröder sköts på Trebackalånggatan nära två förskolor. Hovrätten anser att det står klart att gärningsmannens avsikt var att döda bröderna och att det fanns en konkret fara för att båda skulle dö till följd av skottlossningen. Skadorna blev dock inte livshotande, något som framstår som en tillfällighet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att de båda åtalade tillsammans med en tredje person misshandlat en av bröderna efter att han påtalat att de stod i vägen på parkeringsplatsen och riskerade att bli påkörda. Offret fick ta emot både slag och sparkar medan han låg på marken.

– Misshandeln är av allvarligt slag, skriver hovrätten.

Domstolen menar också att straffvärdet för misshandeln är högre än vad tingsrätten kom fram till och motsvarar nio månaders fängelse. Med hänsyn till att den åtalade var 19 år när brottet begicks blir det dock bara sex månader. Någon annan påföljd än fängelse är inte längre aktuellt eftersom han i hovrätten tagit tillbaka sitt tidigare samtycke till samhällstjänst.

Minst fyra skott avlossades på öppen gata. Foto: Berit Önell

Däremot frikänns han även i hovrätten när det gäller medhjälp till försök till mord. Vid rättegången i tingsrätten medgav han att han befann sig på platsen vid skjutningen. Hovrätten bedömer det också som besvärande för honom att han efteråt valde att springa från platsen och strax därefter förstöra sim-kortet till sin telefon. Men enligt domen är det inte utrett att han gjorde något annat än tittade fram bakom en häck när skotten avlossades, något som gick snabbt. Det är inte heller klarlagt att han kände till något om skjutningen i förväg.

Den andre mannen döms, förutom för mordförsöket och misshandeln, också för vapenbrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Berit Önell

Läs mer:

2020-06-01 Åtta års fängelse för skytten på Ljungdala

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se