torsjö live vers2

Ökad smittspridning med 370 procent i Hässleholm

Ökad smittspridning med 370 procent i Hässleholm

Smittspridningen har mer än tredubblats i Hässleholm, enligt Region Skånes lägesbild.

En ökad smittspridning av covid-19 har registrerats i Skåne och även Hässleholm den senaste tiden. Under förra veckan bekräftades 26 nya fall per 100 000 invånare i Hässleholm vilket innebär en ökning med 370 procent från veckan dessförinnan då 7 fall per 100 000 invånare konstaterades. Fortfarande är siffrorna dock låga jämfört med andra regioner.

På tisdagen hade totalt 242 personer bosatta i Hässleholms kommun bekräftats smittade av covid-19. Det var 14 fler än förra tisdagen då siffran var 228.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kartan över smittspridning i förhållande till folkmängd visade att många av de skånska kommunerna fått fler fall per 100 000 invånare under vecka 40. Helsingborg hade flest med 56, följt av Svedala med 49, Båstad 46, Vellinge 40, Malmö 37, Höör och Staffanstorp 35, Kristianstad 29 och Östra Göinge 26.

Totala antalet nya fall i Skåne vecka 40 var 413.

Enligt Region Skåne låg antalet bekräftade nya fall per dag i Skåne under hela september i snitt på mellan 20 och 40. I slutet på förra veckan noterades en ökning till 50-60 nya fall per dag. På onsdagen kunde dock konstateras en lägre nivå på 28 fall sedan tisdagen.

Antalet sjukhusvårdade för covid-19 har ökat en tid och var på onsdagen 18, varav 4 i intensivvård. Det har troligen ett samband med att det nu är fler invånare i alla åldrar som smittas, även äldre. Största gruppen är dock personer i åldern 19-49 år.

Fortfarande är det endast cirka två procent av alla som testas i Skåne som visar sig ha covid-19.

Folkhälsomyndigheten publicerade i förra veckan nya rekommendationer om att personer i samma hushåll som en covidsmittad ska omfattas av förhållningsregler. Det är läkare som ska besluta om reglerna, vanligtvis att man ska stanna hemma. Vid symptom eller efter fem dagar utan symptom rekommenderas provtagning. Region Skåne har dock inte hunnit anpassa sina riktlinjer till den nya rekommendationerna ännu. Tills dess gäller Region Skånes befintliga riktlinjer för dem som är smittade med covid-19.

Den ökade smittspridningen kan på sikt innebära att mycket av den övriga sjukvården måste skjutas upp för att covidpatienter ska få vård.

Region Skåne varnar för att övrig sjukvård kommer att påverkas om smittspridningen fortsätter att öka. Foto: Region Skåne

Region Skåne har nyligen påbörjat arbetet med att öppna verksamheter som satts på paus och behandla patienter som tvingats vänta. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom varnar i ett pressmeddelande på onsdagen för att det arbetet kan äventyras om smittspridningen åter tar fart.

– Om vi inte tillsammans löser detta och följer de väldigt enkla rekommendationerna kommer vi att få en belastning på sjukvården. Och det innebär att de patienter som behöver vård inte får tillgång till den vård vi tycker att de ska ha, säger hon.

Region Skånes råd till allmänheten är bland annat att hålla avstånd – helst två meter, undvika större sammankomster, avstå från onödiga resor, undvika rusningstrafik, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid förkylningssymptom, beställ då ett gratis självtest via 1177.se.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se