torsjö live vers2

Smittspridningen ökar i Skåne – minskar i Hässleholm

Smittspridningen ökar i Skåne – minskar i Hässleholm

Antalet konstaterat smittade av covid-19 har den senaste veckan ökat från i snitt 59 till 69 fall per dag i Skåne. Det meddelade Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Men i Hässleholms kommun registrerades en minskning.

På torsdagen presenterade regionen nya regler för den som bor tillsammans med en covid-smittad person. Alla i hushållet som är vuxna eller går på gymnasiet ska stanna hemma i minst sju dagar och uppmanas bland annat att inte äta tillsammans.

Från torsdagen till fredagen konstaterades hela 116 nya smittade i Skåne. Det innebär att totalt 6 932 personer konstaterats smittade. 15 vårdas på sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelning och totalt 282 personer i Skåne har avlidit i covid-19.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Fortfarande är de flesta smittade inom åldersgruppen 19-49 år, men under veckan har ett 30-tal fall registrerats hos äldre över 70 år. Fler inom den kommunala omsorgen har också insjuknat, men inte i Hässleholm.

Antalet fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna var på torsdagen 37 för hela Skåne. För Hässleholm var siffran 9, vilket innebar en minskning jämfört med veckan före då 26 nya fall per 100 000 invånare registrerades. Störst smittspridning i förhållande till folkmängd var det i Båstad med 59 fall per 100 000.

Vecka 41 hade totalt 239 personer bosatta i Hässleholms kommun smittats av coronaviruset. Detr var 5 fler än vecka 40.

Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Region Skåne

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om att personer I samma hushåll som konstaterat smittade ska betraktas som smittade har nu lett till förhållningsregler från Region Skåne. Syftet är att begränsa smittspridningen och fånga upp smittade utan symptom. Den som inte kan arbeta hemifrån har rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Total isolering gäller inte, men de så kallade hushållskontakterna ska träffa så få personer som möjligt, inte åka kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi, bara handla i matbutiker eller på apotek om man absolut måste och inte har några symptom, vara noga med att tvätta händerna och använda handsprit, undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.

Region Skånes smittspårare ger ytterligare råd till de berörda om hur de ska agera för att undvika att sprida smittan vidare.

– Det betyder att vi nu har skalat upp vårt arbete med smittspårning rejält, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se