torsjö live vers2

Häktad för skottdrama på Ljungdala får ersättning

Häktad för skottdrama på Ljungdala får ersättning

Justitiekanslern ger erättning för lidande till en man som var frihetsberövad under nio dagar som misstänkt för delaktighet i skottdramat på Ljungdala i december förra året.

Mannen greps mindre än en timme efter larmet om skottlossningen den 12 december. Han häktades den fyra dagar senare som skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsök mot de två män som skottskadades.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Den man som greps först som misstänkt för skjutningen på Trebackalånggatan får ersättning av JK för de nio dagar han var frihetsberövad. Foto: Berit Önell

Den 20 december släpptes han på fri fot på grund av att misstankarna var för svaga för omhäktning.

Mannen får nu 15 000 kronor i ersättning för sitt lidande. Det är enligt JK:s beslut högre än det som normalt lämnas vid frihetsberövande av motsvarande längd och också högre än vad han ansökt om. Orsaken är att han varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet.

Han får dock inte begärd ersättning för förlorad arbetsförtjänst eftersom han inte lämnat in uppgift som visar att han verkligen förlorat ersättning från Försäkringskassan under den tid han varit frihetsberövad.

JK har också beslutat om ersättning för ombudskostnader med 1 755 kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se