torsjö live vers2

Kraftigt ökad smittspridning i Skåne och Hässleholm

Kraftigt ökad smittspridning i Skåne och Hässleholm

Smittspridningen i Hässleholms kommun ökade med 49 per 100 000 invånare under förra veckan. Flest fall i Skåne per 100 000 invånare, 95, redovisas från lilla Bjuvs kommun.

Ytterligare 26 personer bosatta i Hässleholms kommun konstaterades under förra veckan smittade av covid-19. Antalet nya fall räknat per 100 000 invånare var under samma period 49, jämfört med 9 veckan före. Siffrorna presenterades av Region Skåne på torsdagen och innebär en kraftig ökning av smittspridningen. Flera bekräftade fall finns nu på skolor och förskolor i Hässleholms kommun.

Siffrorna för Skåne ligger samtidigt på rekordnivåer. Onsdagens summering visade 145 nya bekräftat coronasmittade i snitt per dag de senaste sju dagarna.

Skärpta regionala råd är dock inte aktuella ännu i Skåne. Sådana gäller sedan tisdagen i Region Uppsala där invånarna uppmanas att enbart umgås med personer i samma hushåll och inte resa med kollektivtrafik.

Totala antalet smittade i Hässleholms kommun rapporterades på torsdagen till 265 för vecka 42, jämfört med 239 vecka 41.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skolchef Rolf Bengtsson bekräftar att flera fall av covid-19 finns på skolor och förskolor i kommunen.

Skolchef Rolf Bengtsson.

– Det finns konstaterade fall även bland yngre barn och personal. Ändå har vi varit lyckligt lottade hittills för inte ett enda fall har kommit från en smittkedja inom den enhet där personen vistats utan smittan har kommit någon annanstans ifrån, säger han.

En av de drabbade förskolorna är Haga i Bjärnum.

– Vi följer riktlinjerna och har informerat dem som finns i verksamheten. Vi berättar inte vem som är smittad, men att bekräftad smitta finns i verksamheten, förklarar rektor Åsa Ahlgren.

Några andra åtgärder har inte vidtagits. Självtest rekommenderas inte för barn under sex år, men läkare kan bedöma att test är befogat.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om att personer med smitta i hushållet ska stanna hemma från skola och arbete gäller bara vuxna och gymnasieelever. Yngre barn ska alltså gå till skola och förskola om de själva inte har symptom. Smittade vårdnadshavare får lämna och hämta barn, men inte följa med in i lokalerna.

– Det blir en diskussion i varje enskilt fall utifrån hur vi kan göra det smidigast, säger Åsa Ahlgren.

622 nya fall på en vecka i Skåne

Det ökande antalet bekräftat smittade i Skåne beror delvis på ökad provtagning. Men det är också en större andel av dem som provtas nu som är positiva jämfört med för några veckor sedan, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne på onsdagen.

Antalet smittade i Skåne ökade under vecka 42 med 622 fall och är nu totalt 7 130. Kurvan är kraftigt stigande. Bara från onsdagen till torsdagen registrerades 310 nya fall. Antalet inlagda på sjukhus på grund av covid-19 ökar också och redovisades på torsdagen till 34, varav 4 i intensivvård. Antalet fall per 100 000 invånare i snitt de senaste sju dagarna var för hela Skåne på onsdagen 74.

Inga särskilda rekommendationer för äldre

Smittan har främst ökat bland yngre och medelålders och majoriteten av dem har milda symptom. Men även bland äldre över 70 år ökar antalet smittade. Under vecka 42 var antalet nya fall bland personer över 70 år 40, vilket är i nivå med vecka 23 i början på juni. I övriga åldersgrupper redovisades den högsta nivån någonsin. Flest fall, 389, fanns i åldern 19-49 år.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Enligt Region Skåne har den senaste tidens smittspridning skett bland annat på fester, vid begravningar, på arbetsplatser och i samband med fritidsaktiviteter.

– Hela den svenska modellen bygger på att vi alla har ett ansvar. Det handlar bland annat om att fundera på om man ska gå på den där festen man blivit bjuden på, inte åka kollektivt om det går att hitta andra sätt, hjälpa äldre släktingar att handla så att de inte tvingas ut och arbeta hemma om man kan, säger smittskyddsläkare Eva Melander i Region Skånes pressmeddelande.

Trots det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på torsdagen att de särskilda rekommendationerna för personer äldre än 70 år tas bort. Samma rekommendationer gäller nu för alla åldrar, det vill säga att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika trängsel och stanna hemma vid förkylningssymptom. Samtidigt betonar Folkhälsomyndigheten att ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död i covid-19. Enligt myndighetens hemsida har rekommendationerna varit betydelsefulla samtidigt som det finns tecken på negativa konsekvenser i form av sämre psykisk hälsa och ökad risk för fysisk ohälsa inom gruppen.

300 tillåts i sittande publik

På torsdagen meddelade regeringen också att publiktaket från den 1 november höjs till 300 personer för alla arrangemang med sittande publik. Den pågående ökande smittspridningen gjorde det tidigare aviserade undantaget på upp till 500 personer olämpligt. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medger i Dagens Nyheter att det kan verka förvirrande att alls lätta på regelverket just nu.

– Jag kan förstå det men man måste inse den grundläggande idén här att vi ska ha balanserade åtgärder. Europa har visat att åtstramning på åtstramning inte har någon större effekt, säger han till DN.

Samtidigt skärps kraven på danstillställningar. Där förbjuds fler än 50 personer och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till den 31 maj 2021.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna och det måste vara det under den tid som behövs för att vi inte ska få en dramatiskt ökad smittspridning, sa statsminister Stefan Löfven enligt DN och menade att för många brister har rapporterats i klubbarnas verksamhet.

Farlig återsmitta

Alllt fler fall av återsmittade i covid-19 blir nu kända och WHO varnade i förra veckan för övertro på antikroppar, vilket bland andra Svenska Dagbladet rapporterade om. Anledningen var främst två fall av återinfektion, en 25-årig man i USA som blev mycket sjukare när han smittats för andra gången och en 89-årig kvinna i Nederländerna som dog i sin andra infektion.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se