torsjö live vers2

Nio smittade på Högalid Riktlinjerna följdes inte

Nio smittade på Högalid Riktlinjerna följdes inte

Coronasmittan har spridit sig till tre avdelningar och Hela Högalidshemmet är nu isolerat. Foto: Henrik Andersson

Covid-19 har nu spridit sig till tre avdelningar på Högalidshemmet i Hässleholm. Hela boendet är isolerat. Totalt nio vårdtagare har hittills testat positivt, men fler väntar på svar.

Riktlinjerna för att motverka smittspridning har uppenbarligen inte följts. En av de boende hostade hela helgen, men isolerades inte förrän på söndagskvällen. Då togs också ett covidtest som nu visat sig positivt. Det berättar en anhörig för Frilagt.

– Vid minsta lilla symptom ska den boende omedelbart isoleras på rummet och barriärvård ska införas, säger Kenneth Persson, verksamhetschef och vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Smittspridningen fortsätter att öka kraftigt i Skåne. Region Skåne beslöt därför på måndagen att sjukvårdspersonal ska använda munskydd vid all ansiktsnära vård.

Som Frilagt tidigare berättat konstaterades på fredagen två av de boende på Högalid smittade av covid-19. Den avdelning där båda bor isolerades då och samtliga vårdtagare där testades. På måndagen kom svar på dessa prov plus några nya som togs under helgen på andra avdelningar.

Provsvaren visade på måndagen att nio vårdtagare på Högalid har covid-19. Foto: Liselotte Österlind, Medicinsk service, Region Skåne

Men trots vetskapen om att smittan fanns på hemmet isolerades alltså inte alla som fick symptom omedelbart, så som riktlinjerna säger. Först efter måndagens provsvar beslöts om barriärvård med full skyddsutrustning på hela boendet.

Sköterskan ville avvakta

En anhörig berättar på måndagen för Frilagt att hens närstående ska ha hostat i ett par dagar, men ingen berättade någonting förrän på söndagskvällen. Då fick hen trycka på för att omvårdnadspersonalen skulle kontakta sjuksköterska och på måndagen för att syresättningen skulle kontrolleras.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den anhöriga hörde själv på telefon att den närstående hade lite hosta på söndagsmorgonen efter frukost.

– Jag kopplade samman det med frukosten och sväljproblem, men när vi pratade på kvällen var det mycket sämre. Jag ringde personalen direkt. De hade på förmiddagen pratat med sjuksköterska som hade sagt att de skulle avvakta. De hade inte ringt sjuksköterskan under dagen när tillståndet försämrades. Jag tvingade dem att ringa direkt, berättar hen.

Vårdtagaren hade suttit i matsalen tillsammans med andra pensionärer under söndagen. På kvällen uppmättes feber.

Under natten steg temperaturen. Personalen säger på måndagsmorgonen till anhörig att sjuksköterska kontaktats, men det framgår inte av journalen.

– De har troligtvis inte tagit syremättnaden, utan endast ordinerat alvedon vid behov, menar den anhöriga.

Kommunen har nyligen anmält en allvarlig vårdskada efter att en coronasjuk kvinna enbart ordinerats alvedon och att elva sjuksköterskor gjort bedömningar utan att träffa henne.

Kommunen har tidigare anmält sig själv för att en coronasjuk kvinna enbart ordinerades alvedon. Foto: Berit Önell

Hen berättar att beskedet sedan blir att ingen kontrollerat syresättningen förrän hen sa ifrån. Sjuksköterskan som arbetade i helgen hade inte heller besökt vårdtagaren, men skickat en av de inhyrda akutläkarna från Falck.

Den anhöriga är inte förvånad över att smittan spridit sig till fler avdelningar.

– Jag anser att Högalidshemmet saknar ansvar, rutiner, kompetens. Avsaknaden av säkerheten för de boende är skrämmande, förklarar hen.

Ska agera omedelbart

Kenneth Persson känner inte till ärendet, men säger att det är viktigt att anhöriga tar upp brister med berörd enhetschef.

– Vi behöver tydligen informera ytterligare om att om någon har symptom ska den isoleras och man ska kontakta sjuksköterska. Det ska ske omedelbart, säger han.

Med facit i hand, borde hela boendet ha isolerats tidigare?

– Ja, men det är svåra avväganden. Det är som med besöksförbudet, å ena sidan var det väldigt skyddande, å andra sidan frihetsbegränsande. Ska vi isolera hela boendet för att en person hostar och sedan visar det sig att det inte var något? Nästa vecka hostar någon annan. De blir isolerade, det är jättesvårt, säger Kenneth Persson.

Han förklarar att kommunen inte har mandat att besluta om att isolera ett helt äldreboende.

– Vi får inte sätta in sådana frihetsbegränsande åtgärder utan att konsultera Region Skånes smittskydd, säger han.

Han säger att det är svårt att hindra smittan att sprida sig mellan avdelningarna.

– När smittan väl fått fäste kan den ju smitta innan man har symptom. Om vi hade isolerat hela hemmet i fredags hade det troligen ändå redan varit för sent, säger han.

Han berättar att ytterligare en vårdtagare inom omsorgen bekräftats smittad av covid-19. Personen hör till handikappomsorgen och bor i en gruppbostad. Därmed finns totalt tio smittade, såvitt Kenneth Persson känner till sent på måndagseftermiddagen.

Kommunens omsorgsförvaltning skickade på måndagseftermiddagen ut ett pressmeddelande med rubriken “Ökad smittspridning på äldreboende”.

– Det är oroande att smittan har tagit sig in på kommunens särskilda boenden igen. Det visar att vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att stoppa vidare smittspridning, säger tf förvaltningschef Eva Liljekvist-Borg i pressmeddelandet.

Tillgången till skyddsutrustning i kommunens omsorgsverksamheter bedöms vara god, enligt pressmeddelandet.

Utökad användning av munskydd har inte diskuterats i kommunen.

– Om det blir en väldigt kraftig ökning av smittspridningen i Hässleholm så överväger vi självklart det som en åtgärd. Det viktigaste är fortfarande handhygien, att personal stannar hemma vid symptom och att alla håller avstånd. Sedan kan det andra i arsenalen också sättas in om det behövs, säger Kenneth Persson.

Han konstaterar efter en telefonkonferens med länsstyrelsen på måndagen att smittspridningen nu ökar i alla åldersgrupper i Skåne och att det genomsnittliga antalet nya smittade per dag har ökat med nära 400 procent på bara ett par veckor.

– Det är en väldigt stor ökning på kort tid, det är det som är bekymmersamt, säger han.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Region Skåne meddelar i ett pressmeddelande på måndagen att det genomsnittliga antalet nya smittade per dag nu ligger på 187. Det syns också en tydlig trend med ett ökat antal inlagda patienter med covid-19. Just nu vårdas 43 konstaterat smittade på sjukhus i Skåne, varav fem på intesivvårdsavdelningen.

– Att vi nu ser en så kraftig ökning av antalet fall och att antalet inlagda patienter ökar den senaste veckan är mycket oroande. Det är hög tid att vi alla hjälps åt för att situationen inte ska förvärras ytterligare. Att jobba mer hemma är ett bra sätt att minska risken för att utsätta sig själv eller andra för smittrisker. Varje arbetsgivare bör utöka möjligheterna för att arbeta hemma för de medarbetare som kan göra det, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, i pressmeddelandet.

Berit Önell

Läs mer:

2020-09-09 Bara alvedon till döende i corona

2020-10-23 Coronasmitta i äldreomsorgen igen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se