logga-ligg-tjock

127 smittade i Hässleholm på en vecka

127 smittade i Hässleholm på en vecka

Smittspridningen ökar i Skåne och Hässleholms kommun är bland de värst drabbade.

Spridningen av covid-19 fortsätter i Hässleholm, liksom i hela Skåne. Under förra veckan konstaterades ytterligare 127 personer bosatta i Hässleholms kommun smittade. Det visar Region Skånes uppdaterade lägesbild som publicerades på torsdagen. I förhållande till folkmängd ligger kommunen nu på tredje plats bland de värst drabbade i Skåne med 243 nya fall per 100 000 invånare under vecka 44.

Enligt den lägesbild som Hässleholms kommun på onsdagen skickade till Socialstyrelsen hade då 29 personer inom de kommunala omsorgsverksamheterna bekräftad coronasmitta. Dessutom hade ytterligare 70 vårdtagare misstänkt covid-19. Det är en stor förändring jämfört med rapporten för två veckor sedan då ingen hade bekräftad covid-19 och 42 var misstänkt smittade.

En ökad påverkan på olika funktioner inom omsorgen rapporterades på onsdagen på grund av ökad smittspridning, ökad sjukfrånvaro och vård av barn bland personalen, ökad användning av munskydd med mera. Nivån var dock fortfarande bara en etta av fyra möjliga på skalan.

De flesta av funktionerna inom omsorgen i Hässleholms kommun är nu måttligt påverkade av pandemin, det vill säga på den gula nivå ett.

Läget är fortsatt allvarligt i hela Skåne med kraftigt ökande smittspridning i samhället och även en ökning på äldreboendena.

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Bengt Flemark/Region Skåne

Region Skånes biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck uppmanade vid en presskonferens på onsdagen alla, även de som inte tillhöra någon riskgrupp, att följa de skärpta råden som gäller i Skåne.

– Genom att undvika att bli smittad, kan du hjälpa till att bidra till att minska risken att andra blir smittade. Och den där andra, det kan vara undersköterskan som jobbar inom hemtjänsten eller i sjukvården, säger han i ett pressmeddelande.

Den kraftigaste ökningen skedde under vecka 44 i norra Skåne. Ängelholm registrerade 310 nya fall per 100 000 invånare, Östra Göinge 279 och Kristianstad 234.

På Skånenivå ökade antalet smittade under onsdagsdygnet med hela 558 och totalsiffran är nu 12 223. Genomsnittligt antal nya fall per dag de senaste sju dagarna för hela Skåne var på onsdagen 380. 87 personer vårdades på de skånska sjukhusen, varav 9 i intensivvård. Dagen före var totala antalet inlagda 92, varav 7 i intensivvård.

Antalet avlidna i covid-19 i Skåne ökar också. Under vecka 44 avled 8 personer, vilket är den högsta siffran sedan vecka 26.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se