torsjö live

Då kom drängarna med liar och högafflar

Då kom drängarna med liar och högafflar

INSÄNDARE. Tack Per Leif Christensen för en underhållande insändare – ”Var och en sin egen fackförening”. Slående liknelse om hur vi i fackföreningarna ännu i dag, trots vår storlek och kraft, står med mössan i hand när man vill försämra anställningstryggheten. Storbonden i berättelsen ironiserar över att facket inte kom ”i samlad trupp med tusentals drängar beväpnade med liar och högafflar”.

I Klågerup 1811 gjorde de just det. En inte så välkänd händelse. 800 samlas vid Klågerups sätesgård i Svedala för att protestera mot tvångsutskrivningarna till krigstjänst. Det är kulmen på landsomfattande protester mot att kronprinsen – sedemera kung Karl XIV Johan – vill ta ut 50.000 nya soldater för att fylla ut luckorna av de som dött i krigstjänst. Protesterna får inget gehör. Landshövdingar och kungen – den senare på franska – läser lagen för menigheten. Fängelsestraff och spöstraff utdöms för ledarna. I Klågerup sätter man in militär med gevär och kanoner. Ett trettital dödas och över 200 fängslas på Malmöhus slott. Tre personer döms till döden, 24 döms till spöstraff, 27 till fästningsstraff på längre eller kortare tid och 74 personer döms till fängelse.

Swante Holm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se