torsjö live vers2

Olagligt besöksförbud på äldreboenden förlängs

Olagligt besöksförbud på äldreboenden förlängs

Hässleholms kommun förlänger besöksförbudet på sina äldreboenden till och med den 13 december. Det meddelas på onsdagen på kommunens hemsida. Syftet är att förhindra ytterligare spridning av covid-19 på boendena och beslutet följer de regionala skärpta råden som igår förlängdes till samma datum. Lokala besöksförbud på äldreboenden är dock fortfarande olagliga.

Enligt kommunens hemsida innebär besöksförbudet att besök på äldreboende endast erbjuds vid undantagsfall och vid vård i livets slutskede.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Fram till och med den 13 december kommer därför inga utomhusbesök eller besök med plexiglas att genomföras på kommunens äldreboenden, heter det.

Som Frilagt tidigare berättat, och som Socialstyrelsen flera gånger påpekat, finns dock inget lagligt stöd för lokala besöksförbud på äldreboenden. Lägenheter på ett äldreboende räknas som de boendes eget hem och där kan kommunen inte förbjuda besök. Flera kommuner har ändå infört förbud medan andra utfärdar en bestämd avrådan från besök utom i undantagsfall.

Hässleholms kommun har också beslutat att förlänga ett stort antal andra lokala beslut om restriktioner och stängningar av verksamheter. Bland annat ska idrottsundervisning i gymnasieskolan anpassas så att eleverna inte behöver använda omklädningsrummen, prao är inställd resten av höstterminen, öppna förskolan har enbart utomhusaktiviteter som kräver föranmälan och modersmålsundervisning och kulturskolans undervisning sker på distans för vissa elever så att lärarna kan stanna på en skola.

Bibliotek, simhallar och fritidsgårdar är stängda. Alla kommunens evenemang på kulturhuset har ställts in liksom alla planerade aktiviteter på Hovdala slott. Butiken tar emot beställningar på telefon.

Dörrarna till stadshuset är låsta. Bokade besök kan tas emot, annars hänvisas till kontaktcenter via telefon och e-post klockan 8-17 måndag-onsdag, 8-19 på torsdagar och 8-16 på fredagar.

Inom omsorgen gäller fortsatt att basala hygienrutiner kompletteras med munskydd vid all ansiktsnära vård och smittspårning påbörjas genast då en patient eller personal är smittad.

Läs mer här.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se