torsjö live vers2

Två till misstänkta för sprängämnen och knark i Tyringe

Två till misstänkta för sprängämnen och knark i Tyringe

Polisens Operation Rimfrost gjorde tillslag mot industrifastigheten i Tyringe den 20 januari. Fyra personer kan bli åtalade före jul, däribland de två tidigare häktade företagsledarna. Foto: Urban Önell

Ytterligare två personer är nu missstänkta för grova brott med koppling till Operation Rimfrosts tillslag mot Nybergs och Svenska Film i Tyringe i januari. Både narkotika och sprängmedel togs i beslag. Vd och ordförande Jimmy Vonsterner samt ytterligare en person i företagsledningen satt sedan häktade under närmare ett halvår. Ulla Karlbrink, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, berättar att en tilläggsutredning inom kort ska gå på slutdelgivning. Brottsmisstankarna gäller, liksom tidigare, grovt narkotikabrott, förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse samt medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Totalt fyra personer är alltså idag misstänkta i ärendet. Företagsledarna har hela tiden nekat till brott och Jimmy Vonsterner har hävdat att sprängämnena är filmrekvisita. Han häktades som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 och fram till tillslaget i januari, medhjälp till samma brott fram till den 15 oktober 2019 samt grovt narkotikabrott i Tyringe. Den andre mannen satt enbart häktad för grovt narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Båda släpptes i början på juli på fri fot, men samma misstankar kvarstår.

Även Svenska Films lokaler på Municipalgatan var avspärrade under polisens tillslag. Föreningen delade postlåda med Nybergs och South Swedish Studios. Foto: Lotta Persson

För grovt narkotikabrott är minimistraffet två års fängelse och häktning mer eller mindre obligatoriskt såvida det inte är uppenbart att skäl för frihetsberövande saknas. Ulla Karlbrink konstaterar att det var hennes kollega Michael Hansson som gjorde bedömningen och kom fram till att de misstänkta kunde friges i väntan på fortsatt utredning. Han sa i samband med frigivningen till Frilagt att bevisningen var säkrad och att han inte ansåg att det fanns risk att de misstänkta skulle avvika eftersom de verkade fast förankrade i Hässleholmstrakten.

– Men mängden narkotika ligger på nivån för grovt brott, säger Ulla Karlbrink.

Hon berättar att tilläggsutredningen gjorts efter sommaren och bygger på ny information, men är i övrigt förtegen om detaljerna.

– Det är samma brottslighet, men vi har inhämtat mer information, säger hon.

Hon vill inte heller berätta något närmare om de två nya misstänkta personerna. De har inte varit häktade för dessa brott.

– Det är fyra figurer som på lite olika sätt är inblandade i det som hänt i Tyringe. Jag kan inte berätta exakt hur det hänger ihop, men alla brotten har mer eller mindre med Tyringe att göra, säger hon.

Ulla Karlbrink berättar att tilläggsprotokollet troligen skickas till de misstänkta och deras försvarare i början på nästa vecka. Hur lång tid det sedan tar innan beslut om åtal kan fattas beror på om det kommer in synpunkter från dem.

– Eftersom de misstänkta inte är frihetsberövade finns ingen tidsgräns, men allt ska ändå ske skyndsamt. Jag hoppas kunna besluta i åtalsfrågan före jul, säger Ulla Karlbrink.

Eventuell rättegång kan inte bli aktuell förrän efter nyår.

Berit Önell

Läs mer:

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se