torsjö live vers2

Nytt rekord för inlagda covidsjuka

Nytt rekord för inlagda covidsjuka

170 personer var på söndagen inlagda på de skånska sjukhusen med konstaterad covid-19. Det är ännu ett rekord i den ökning av antalet svårt sjuka covidpatienter som skett den senaste tiden. Antalet som behöver sjukhusvård har nu under två veckor varit fler än vårens högsta siffror. Dock är antalet intensivvårdade fortfarande något färre, på söndagen 19 personer. Det visar Region Skånes lägesbild.

Takten i smittspridningen var fortsatt hög enligt torsdagens uppdatering med största ökningen i Bjuv med 617 nya fall per 100 000 invånare under vecka 46. Hässleholm hade 343 nya fall per 100 000 invånare.

Som mest vårdades 24 personer under våren för covid-19 på intensivvårdsavdelningar på sjukhus i Skåne. Söndagens siffra på 19 är den högsta sedan dess. Totaltantalet på 170 sjukhusvårdade är det högsta någonsin. Under våren var högsta totalsiffran 91.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Region Skånes trendrapport visar samma utveckling per dag i snitt per vecka. Både vecka 45 och 46 var totala antalet inlagda högre än under våren. Vecka 45 var antalet sjukhusvårdade med covid-19 83,2, varav 9,3 i intensivvård och vecka 46 hade det stigit till 130,1, varav 14,7 i intensivvård.

Vecka 45 dog 31 personer med covid-19 i Skåne, att jämföra med högsta siffran under våren som var 32. Efter vecka 45 är antalet avlidna osäkert. Totalt har 350 skåningar avlidit med covid-19.

Smittspridningstakten fortsätter att öka i Skåne, i den senaste redovisningen så pass att Region Skåne tvingades ändra intervallet i kartan för de värst drabbade kommunerna. Tidigare gällde de mörkblå områdena 200-350 nya fall per 100 000 invånare, nu är det 200-650.

Enligt den lägesbild som kommunen skickade till Socialstyrelsen på onsdagen var 30 vårdtagare inom omsorgens verksamheter bekräftat smittade av covid-19. Två av dessa har hemtjänst och 28 bor på särskilt boende eller korttidsboende. 134 personer vårdades i barriärvård på grund av misstänkt smitta. Pandemins påverkan på delar av verksamheterna klassas nu som betydande. Det gäller personal och “sammantagen påverkan, robusthet”.

– Läget är ansträngt med märkbara problem att bemanna vid sjukfrånvaro, kommenterar kommunen till Socialstyrelsen.

Enligt rapporten finns också måttlig påverkan inom många områden, bland annat på särskilda boenden för äldre där två boenden har smittspridning, vilket skapar extra belastning där. Ökad användning av munskydd ger måttlig påverkan inom området förbrukningsmaterial.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se