torsjö live vers2

Digert program för digitalt Europaforum

Digert program för digitalt Europaforum

Digitalt är vad som gäller i år. Så ock för Europaforum på fredag den 27 november. Det blir debatt mellan politiker, experter och journalister i brännande frågor. Covid-problematiken, vad presidentvalet i USA får effekter för oss i Europa och klimatfrågan. Det är tre ämnen som tas upp. Sändningarna från både Hässleholm och Stockholm är helt öppna för allmänheten, via hemsidan www.eu-forum.se.

Freja Hagsund, projektledare för Europaforum, Hässleholm hälsar alla intresserade välkomna via ett pressmeddelande. Hon hoppas på ett brett engagemang från medborgarna inför de samhällsutmaningar som måste hanteras inför framtiden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Freja Hagsund är projektledare för Europaforum, här i samband med Europaforum 2019 tillsammans med Hässleholms kommuns tillväxtchef Stefan Larsson. Foto: Lotta Persson
Heidi Avellan, politisk redaktör på HD och Sydsvenskan, modererar fredagsförmiddagens samtal i Hässleholm kulturhus. Foto: Sydsvenskan

Förmiddagens program är förlagt till Hässleholm kulturhus. Förutom de medverkande kommer bara ett antal elever från Internationella programmet på Hässleholms tekniska skola att ha möjlighet att lyssna på plats. Eleverna kommer också att kunna ställa frågor till panelen. Samtalet modereras av Heidi Avellan, politisk chefredaktör för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Den pågående pandemin är samtalsämne nummer ett. Hur ska den hanteras och vilka långsiktiga effekter kan den få? Det debatteras av EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S), Jörgen Hettne, föreståndare för Europaforskning vid Lunds universitet, och Johan Wessman, VD för Öresundsinstitutet.

Därefter aktualiseras relationen mellan EU och USA. Hur har den sett ut historiskt? Vad har hänt under de år Trump styrt USA? Vad kan vi förvänta oss under Bidens presidentperiod?

Ginna Lindberg, utrikeschef för Ekot och Sveriges radios USA-kommentator samtalar med Elisabeth Walentin, USA-expert och Maria Strömberg, biträdande föreståndare vid Centrum för Europa-forskning vid Lunds universitet. Både den nuvarande EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) och Gunnar Hökmark (M), med tidigare erfarenhet från parlamentet medverkar.

Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S) medverkar, liksom tidigare parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), till vänster, här tillsammans med forskaren Lars Niklasson från Sieps vid Europaforum 2019. Foto: Urban Önell

Klimatfrågan inleder eftermiddagens program, som direktsänds från Europahuset i Stockholm. EU har fattat ett beslut om att vår kontinent ska uppnå så kallad klimatneutralitet år 2050. Vad innebär det och hur når vi dit? EU- parlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Jytte Guteland (S) debatterar. Även Mats Engström seniorrådgivare vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) och Christian Danielsson, chef för EU-kommissionen, ingår i panelen.

Till sist blir det samtal om EU:s långtidsbudget. Den har varit föremål för invecklade, för att inte säga infekterade, förhandlingar. Bland annat har det handlat om den så kallade rättsstatsprincipen. En konkret fråga när det gäller ekonomin är: Ska ett land som bryter mot de gemensamma reglerna inom EU kunna straffas ekonomiskt? Om den saken råder fortsatt delade uppfattningar inom unionen.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se