torsjö live vers2

Rekordmånga i intensivvård Färre smittade i Hässleholm

Rekordmånga i intensivvård Färre smittade i Hässleholm

Fler covidpatienter än någonsin får nu intensivvård på de skånska sjukhusen. På Centralsjukhuset i Kristianstad är nu 35 personer inlagda för covid-19, varav tre i intensivvård. Foto: Berit Önell

Torsdagens siffror över antalet intensivvårdade och inlagda på sjukhus med covid-19 i Skåne var de högsta hittills. Samtidigt ser smittspridingen ut att avta. 220 nya bekräftat smittade per 100 000 under den gångna veckan redovisades för Hässleholm, jämfört med 343 veckan före. På Skånenivå har ökningen stannat av de senaste tre dgarna. Räknat på veckosnitt för Skåne var smittspridningen på onsdagen dock den högsta någonsin med 351 fall per 100 000.

29 personer vårdades på torsdagen på intensivvårdsavdelningar på de skånska sjukhusen. Totalt var 213 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Skåne. Belastningen på sjukhusen är höga och flera nya vårdavdelningar för covid-19-patienter har öppnats, bland annat på Centralsjukhuset i Kristianstad där 35 patienter nu vårdas, varav tre i intensivvård.

Antalet nya konstaterade fall i Skåne var under onsdagsdygnet 974. Hässleholm hade en verklig ökning med 115 fall på en vecka. Men smittspridningen minskade alltså under veckan i Hässleholm, liksom i flera andra kommuner i nordöstra Skåne. Smittspridningen var störst i Bjuv med 509 per 100 000, även det dock en minskning jämfört med 617 fall per 100 000 föra veckan.

Smittspridningen ser ut att minska något. Hässleholm hade den gångna veckan 220 nya fall per 100 000 invånare. Liksom förra veckan var Bjuv värst drabbat.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Region Skåne varnade i ett pressmeddelande på torsdagen för smittorisken i samband med julhandeln som kan sägas inledas i helgen med Black Friday som startskott imorgon.

– Det är direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Hon varnar även för näthandel med den risk för köer och trängsel som ofta råder på paketutlämningsställen. Därför uppmanar hon till noggrann planering av de inköp som måste göras.

– Om du måste handla så gör det när det är lite folk i butikerna, handla inte i grupp och vistas inte i onödan i affärer eller köpcentrum. Handlar du på nätet så måste du fundera kring hur dina varor kan hämtas ut eller levereras på ett säkert sätt, säger Eva Melander.

I början på veckan beslöt länsstyrelsen i Skåne att sänka publiktaket till åtta personer även vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. Dock har regeringen beslutat om undatag för begravningar där 20 personer tillåts. Det tidigare beslutet om publikbegränsningar innehöll ett undantag för sittande publik där 300 personer fortfarande tilläts. Alla län i Sverige har fattat samma beslut.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se