torsjö live vers2

Annorlunda julskyltning i Hässleholm

Annorlunda julskyltning i Hässleholm

Den stora granen är på plats på Stortorget, liksom några julstugor. Foto: Berit Önell

Det blir ingen vanlig julskyltning och julmarknad i Hässleholms centrum på söndag. Istället uppmanas alla att sprida ut sina julinköp under de närmaste veckorna för att undvika trängsel och därmed smittorisk. Men coronapandemin hindrar inte att juldekorationerna lyser upp i vintermörkret och att det finns en del adventsaktiviteter.

Frilagts presentkort med julmotiv för den som vill ge bort en stödprenumeration i julklapp erbjuds också i år, men skickas enbart ut per post.

Den stora julgranen på torget bidrar till adventsstämningen. På söndag, den första advent, är butikerna öppna klockan 11-15 och Hässleholms konstförening ställer ut, både i galleriet i före detta Vero Modas lokal och i en av julstugorna på torget. I en annan julstuga kommer Svenska kyrkan att sätta upp en julkrubba. Antalet personer i stugorna är begränsat.

Men målsättningen är alltså inte att det ska vara mycket folk på stan samtidigt, framför allt inte inne i butikerna. De flesta butiker kommer att ha öppet till klockan 16 varje lördag fram till jul och dessutom på söndagarna klockan 11-15.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Cityledaren Johan Jönsson. Foto: Urban Önell

– Köp dina julklappar i Hässleholm med avstånd och omtanke, uppmanar Hesslecity på sin hemsida.

Med start på fredagskvällen och till och med lillejulafton pågår utomhusaktiviteten Hittaut i advent. Med hjälp av karta, antingen fysisk papperskarta eller i appen hittaut.nu, letar man efter 27 “checkpoints” som är utplacerade i verkligheten, i detta fall i skyltfönster. Checkpoints registreras i appen eller på hittauts hemsida. Varje registrerad checkpoint ger en lott. Karta hämtas i receptionen på Hotell Statt. Aktiviteten är ett samarbete mellan Hesslecity och Hässleholms Orienteringsklubb med flera.

I skyĺtfönstren var checkpoints för Hittaut i advent utplacerade på fredagseftermiddagen. Foto: Berit Önell
Presentkortet är i storlek A5 och har Frilagts logga på ena sidan och text med plats för valfritt belopp på andra sidan.

– Det finns i alla fall lite att göra, säger cityledaren Johan Jönsson.

Han konstaterar att Hesslecity inte kan ha några event alls av det slag man brukar under december.

– Det är väldigt mycket som hänger i luften nu, men vi försöker göra så gott vi kan, säger han.

Nyckelordet är att allt ska vara så utspritt som möjligt.

Hesslecity marknadsför den så kallade Hässleholmsvalutan för att stödja den lokala handeln. Den är som ett presentkort som kan användas i många butiker, caféer, restauranger med mera. Hässleholmsvalutan säljs hos Iris blommor i Hässleholm.

Frilagt kan inte heller som vanligt vara ute på torget med julpresentkort och information om tidningen. Men vi tar emot beställningar på presentkorten via mejl prenumeration@frilagt.se och skickar ut dem per post. Tänk på att beställa i god tid före jul.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se