torsjö live

K-Fastigheter köper Finja Prefab

K-Fastigheter köper Finja Prefab

Finja Prefab säljs till K-Fastigheter som säkrar sin tillgång till betongkomponenter till sina koncepthus.

Jacob Karlssons K-Fastigheter köper Finja Prefab med 550 anställda och en omsättning på en miljard kronor. Köpeskillingen är 530 miljoner kronor. Affären blev klar på tisdagen.

– Förvärvet av Finja Prefab är en viktig del i K-Fastigheters fortsatta tillväxtresa och vår strategi att bygga kostnads­effektiva egenutvecklade koncepthus i Sverige och Danmark, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB i ett pressmeddelande.

Även byggrätter i centrala Hässleholm ingår i köpet.

Avtalet om förvärvet innebär, enligt pressmeddelandet, att Finja Prefab kommer att drivas vidare tillsammans med befintlig personal under ledning av K-Fastigheter. Finja Prefab är en av Sveriges största aktörer inom prefabricerad betong med sju fabriker runt om i landet. Sex av dessa ingår i förvärvet, den sjunde arrenderas av Skanska.

För fastighetsbolaget K-Fastigheter med ett 70-tal anställda innebär köpet att företaget säkrar sin tillgång till stomlösningar och komponenter för sina framtida koncepthus. På sikt kommer samtliga beställningar av betongelement att läggas hos Finja Prefab. Med dagens produktionstakt innebär det en årlig ordervolym på 350-400 miljoner kronor.

Jacob Karlsson, grundare av K-fastigheter och vd för K-Fast Holding AB.

– Finja Prefab är välskött bolag som jag haft förmånen att växa upp med. Precis som för K-Fastigheter startade Finjas historia i Hässleholm. Finja Prefab levererar ett stabilt kassaflöde och bra resultat samt har en tydlig ambition att reducera sin miljöpåverkan, bland annat genom klimatanpassade betongstommar, säger Jacob Karlsson.

Även Erik Selin, ordförande i K-Fast Holding AB och ägare och vd i fastighetsimperiet Balder, kommenterar affären.

– Förvärvet innebär att K-Fastigheter får möjlighet att i större omfattning kontrollera sin geografiska tillväxt och relaterade kostnader, parallellt med att Finja Prefab fortsätter driva utvecklingen av hållbara kunderbjudanden, säger han.

Finjakoncernen startade som ett familjeföretag 1957. Nu säljer moderbolaget Finja AB Finja Prefab för 530 miljoner kronor. Affären omfattar också att K-Fastigheter köper aktierna i Limkokaren AB med byggrätter för upp till 150 lägenheter i centrala Hässleholm för 22 miljoner kronor.

K-Fastigheter tillträder den 25 januari.

– Med dagens affär lämnar jag över stafettpinnen till en ny ägare som kan ge Finja Prefab en ännu större utväxling. Tillsammans kommer de att fortsätta att bygga lönsamma och hållbara hem. Jag är övertygad om att K-Fastigheter kommer att ta väl hand om Finja Prefab, dess kunder och alla våra medarbetare. Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla och stärka Finjakoncernen för vår framtidsresa, säger Gull-Britt Jonasson, vd i Finja AB och ordförande i Finja Prefabs och Finja Betongs styrelse.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se