torsjö live vers2

Tidigare jullov eller distansundervisning

Tidigare jullov eller distansundervisning

Region Skåne uppmanar nu även grundskolorna till tidigare jullov, alternativt distansundervisning de sista dagarna före jul. Foto: Berit Önell

Smittskyddsläkaren i Skåne rekommenderar på grund av det allvarliga smittoläget att alla skolor får tidigt jullov och avslutar höstterminen fredagen den 18 december. I andra hand uppmanas till distansundervisning de sista dagarna före lovet.

I Hässleholm ska ledande skolpolitiker ha ett snabbinkallat möte under fredagen för att ta beslut. Förslaget är att övergå till fjärr- eller distansundervisning den 21-22 december.

Det är barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i Hässleholms kommun som ska ta ställning till smittskyddsläkarens rekommendation.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Förslaget innebär inte en tidigare avslutning, utan att årskurserna 4-9 övergår till fjärr- eller distansundervisning 21-22 december, berättar skolchef Rolf Bengtsson i ett mejl till Frilagt.

Årskurserna F-3 skulle i så fall få gå kvar i skolan under de sista två dagarna före jullovet.

Region Skåne presenterade i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen flera åtgärder mot den fortsatt ökande smittspridningen av covid-19. Tidigt jullov var en av dem.

– Detta för att minska risken för elever och lärare att smittas i skolan och sedan bli sjuka under jullovet, skriver Region Skåne.

De vårdhygieniska åtgärderna skärps också från och med den 14 december till den 15 januari, med möjlighet tillförlängning. Det innebär att vårdpersonal ska använda munskydd och visir vid patientnära arbete, att patienter så långt möjligt ska stanna på sina rum och att all personal ska börja dagen med symptomkontroll. Besöksförbud återinförs inom sjukvården. Undantag kan dock fortfarande göras vid vård i livets slutskede eller i andra ömmande situationer.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Vi gör det här som en akut åtgärd mot den ökade och svårkontrollerade smittspridningen av covid-19, säger smittskyddsläkare Eva Melander i pressmeddelandet.

Enligt Region Skånes lägesbild var antalet nya smittade per dag i Skåne, räknat som snitt de senaste sju dagarna, var på torsdagen 1 217. Antalet inlagda på intensivvårdsavdelning var 30 och totala antalet inlagda på vårdavdelning med covid-19 var 279.

Antalet nya fall i Skåne per 100 000 invånare de senaste sju dagarna var på torsdagen 610, det högsta antalet hittills under pandemin.

I Hässleholm var antalet nya fall per 100 000 invånare 308 under vecka 49, en liten avmattning jämfört med vecka 48 då siffran var 343. Det faktiska antalet nya fall under veckan i Hässleholms kommun var 163. Totalt har 1 171 personer bosatta i kommunen därmed bekräftats smittade.

Helsingborg har fortsatt högst smittspridningstakt i Skåne. Vecka 49 bekräftades 875 nya smittade per 100 000 invånare där, en rejäl ökning jämfört med 687 veckan före. På andra plats kom nu Bjuv med 674 nya fall per 100 000 invånare. Kristianstad hade 649 per 100 000 invånare.

Hässleholms kommun har fått en ljusare färg med något lägre smittspridningstakt under vecka 49, enligt Region Skånes lägesbild. Flest nya fall redovisas från Helsingborg, hela 875 per 100 000 invånare.

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att nationella föreskrifter och allmänna råd från och med den 14 december ersätter de regionala råden. För Skånes del blir skillnaden inte stor, men Folkhälsomyndigheten förtydligar ännu mer än tidigare att alla har ett personligt ansvar att följa råden.

– Jag vet att många nu undrar exakt vad detta innebär och hur vi ska tänka inför julfirandet. Men här måste var och en tänka igenom hur man ska agera för att undvika smittspridning utifrån de riktlinjer som gäller, säger Eva Melander i ett pressmeddelande på onsdagen.

Råden inför storhelgerna gäller bland annat att umgås i en mindre krets och hålla avstånd. Man bör undvika att ingå i flera grupper. Personer utanför den mindre kretsen bör träffas utomhus och hålla så mycket avstånd som möjligt. Folkhälsomyndigheten avråder inte äldre från att umgås med andra, men uppmanar alla att se till att det kan ske på ett säkert sätt. Besök på äldreboenden kan också ske, enligt boendets besöksrutiner och så länge inte besöksförbud råder. Glöggkvällar och luciafirande kan med fördel hållas digitalt. Resor är inte heller förbjudna, men bör helst inte ske med kollektivtrafik där det inte går att boka plats. Alla bör också tänka igenom om det är nödvändigt att resa. Alla bör begränsa antalet inköp i butiker.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se