Gruppen-3a-328x120

Vem lurar vem?

Vem lurar vem?

INSÄNDARE. Yrkespolitikerna säger att de vill ”ge” medborgarna en massa saker. Nu senast är det SD+S som slagit ”sina påsar” ihop för att ”ge” simhallen tillbaka till Sösdalaborna. Renoveringskostnaden uppgår till 22 miljoner och driften kostar minst 2 miljoner per år. Vem betalar? Ja inte är det partierna som tar ur sina egna ”påsar” utan notan får alla kommuninnevånarna stå för. Eftersom de medborgarägda kommunala ”påsarna” är tomma, så blir det genom att belåna medborgarna och framtida generationer ytterligare. Under kommande treårsperiod beräknas låneskulden öka med 500 miljoner. Därtill tömmer man helt medborgarnas sista besparingar i den reserv på 106 miljoner som avsatts.

Yrkespolitikerna ”ger” alltså mer till medborgarna än vad medborgarna betalar in (skatt). När det gäller enskilda personer eller familjer säger man att de är oansvariga om de lever över sina tillgångar, men så fort det gäller det kommunala kollektivet så blundar man och tror att någon annan skall betala. Alla som sett lyxfällan på TV vet vad det innebär på sikt, nämligen att man tvingas till att göra mycket genomgripande och smärtsamma prioriteringar i sista änden. Men vi är inte där än så yrkespolitikerna fortsätter att ta den lätta vägen. Frågan är hur länge medborgarna väljer att stoppa huvudet i sanden och tro på dessa löften?

Yrkespolitikerna har exempelvis år efter år lovat Hässleholmarna ett nytt badhus, ett ungdomens hus, ett familjens hus, ett nytt ridhus och nu senast (NSk den 7 december) vill S ”ge” Hais en ny idrottshall. Som vanligt är det glada miner i tidningen. Men var finns pengarna? I den gällande budgeten finns inte en enda krona avsatt under de närmaste tre åren för att finansiera något av detta. Tala om tomma löften. Vet Hässleholmarna att det inte heller finns en enda krona avsatt i budgeten för att göra några som helst renoveringsinsatser på sönderfallande badhuset Qpoolen? Är det då rätt att låna 22 miljoner för att öppna det stängda badhuset i Sösdala om man ser till helheten och kollektivets bästa?

Alla politiker i Hässleholm är överens om att kommunen har alldeles för mycket så kallade överytor i sitt fastighetsbestånd. Det gäller alltså att sälja av sådana tomma eller överflödiga fastigheter. Vad gör då yrkespolitikerna i den nya samarbetskoalitionen SD+S? Jo de kräver att kommunen ska köpa den gamla postterminalen för 30 miljoner trots ett renoveringsbehov på över 8 miljoner. Vad den ska användas till kan de dock inte komma överens om. Fortsättning följer!

Björn Widmark, Folkets väl

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se