torsjö live

Smittad på Lyckåsa till covid-enheten

Smittad på Lyckåsa till covid-enheten

Korttidsboendet Lyckåsa har hittils elva smittade vårdtagare och fem i personalen. Foto: Berit Önell

Korttidsboendet Lyckåsa i Bjärnum har på nytt drabbats av covid-19. En vårdtagare med hosta och snuva, som i förra veckan visade sig vara smittad, flyttades till covid-enheten på Högalidshemmet i Hässleholm. Förhoppningen är att därmed stoppa smittspridningen bland de dementa som på Lyckåsa är särskilt svåra att isolera eftersom rummen inte har egna toaletter.

Enhetschefen Johan Berglund anser det troligast att asymptomatisk personal tagit med sig smittan in på Lyckåsa. Omsorgsförvaltningen överväger nu att införa nya direktiv om visir vid allt vårdnära arbete där enbart munskydd idag är krav. Sedan i förra veckan uppmanas personalen också att använda munskydd när de inte kan hålla ett avstånd på minst två meter från varandra, exempelvis i trånga personalutrymmen och i bilar.

Johan Berglund berättar att två av vårdtagarna på Lyckåsa visade förkylningssymptom och därför omedelbart isolerades. De testades för covid-19 förra måndagen, den 7 december. På onsdagen visade ett av provsvaren positivt.

Den smittade flyttades till covidenheten, enligt Johan Berglund troligen som första patient med konstaterad covid-19.

– Det var smidigt att kunna flytta in personen där så som det var sagt, säger han.

Därefter testades alla boende på hela Lyckåsa och all personal som jobbat på den drabbade avdelningen.

Idag var alla provsvar klara. Ingen mer var positiv. Imorgon startar varv två i smittspårningen med test av alla boende igen och på torsdag är det personalens tur.

Johan Berglund hoppas att inte fler ska bli smittade, men säger att han inte vågar ta ut det i förskott. Under det stora smittoutbrottet på Lyckåsa i våras avled tio av de gamla.

Detektivarbete för att hitta smittkällan

Konstigt nog har ingen i personalen hittills testats positivt och ingen annan har kommit in på Lyckåsa eftersom det varit besöksförbud sedan i våras. Korttidsboende räknas inte som vårdtagarnas hem och därför är lokala besöksförbud tillåtna.

– Hur smittan kom in är en gåta som är lite svårknäckt. Just nu håller vi på med smittspårning, sedan får det bli detektivarbete, säger Johan Berglund.

Han förutsätter att det är någon i personalen som haft smittan med sig men själv varit asymptomatisk.

– Det är det enda jag kan tänka mig, personalen kan ha haft ett kort samtal eller liknande med vårdtagaren och sedan har det gått några dagar innan smittan brutit ut medan det läkt ut hos personalen, säger han.

Den drabbade vårdtagaren har inte varit på sjukhusbesök eller liknande.

– Det är inte heller någon i personalen som gått till jobbet med snuva. Alla är duktiga på att sjukskriva sig om de har symptom, säger Johan Berglund.

Han vill gärna veta hur det gick till för att kunna motverka nya utbrott, men hans första prioritet nu är att bli av med smittan på boendet.

– Vi kommer kanske inte att hitta smittkällan, säger han.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck misstänker också att asymptomatisk personal fört in smittan på Lyckåsa.

– Det lutar väl åt det. Personligen ser jag det som den mest troliga anledningen, jag kan inte förklara det på annat sätt, säger hon.

Hon ser ett behov av nya åtgärder för att motverka smitta bland omsorgspersonal. Nu ska munskydd användas även i trånga personalutrymmen, i bilar och vid överrapportering.

– Om man inte kan hålla två meters avstånd ska man använda munskydd. Jag uppdaterade rutinerna efter att vi diskuterat det på förra måndagens krisledningsmöte, berättar Birgitta Ljungbeck.

Krav på visir diskuteras

Vid gårdagens möte med omsorgens krisledningsstab diskuterades också Region Skånes nya direktiv om att både visir och munskydd ska användas i alla patientnära situationer i sjukvården. Detta kan även bli aktuellt i kommunen. Beslutet blev att se över förutsättningarna, bland annat tillgången till visir, innan frågan tas upp på nytt nästa måndag.

Omsorgschef Eva Liljekvist Borg säger att det skulle behövas 4 000 visir per dag.

– Då behöver vi beställa en halv miljon visir, säger hon.

Visir kan bli obligatoriskt i alla patientnära situationer även i omsorgen i Hässleholms kommun. Men det skulle gå åt stora mängder munskydd. Foto: Niklas Laurin

Birgitta Ljungbeck kan inte säga så mycket i frågan ännu.

– Vi är inte riktigt klara med det. Men redan nu är det så att om vi får ett utbrott på en avdelning på ett boende sätter vi in både munskydd och visir på alla avdelningar, säger hon.

Hon konstaterar också att det går åt många visir om de ska användas i alla vårdnära situationer.

– Ja och egentligen är det munskydden som är viktigast, men vid ett utbrott har vi ringat in visir som ett lämpligt tillägg, säger hon.

Antalet vårdtagare med pågående smitta inom omsorgens verksamheter har nu gått ned till två. Förutom fallet på Lyckåsa gäller det en boende på Kaptensgården.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se