torsjö live vers2

Beslut om visir i vårdnära situationer

Beslut om visir i vårdnära situationer

Omsorgspersonalen i Hässleholms kommun ska använda visir i alla vårdnära situationer. Det har omsorgens krisledningsstab nu beslutat. Men det blir inte förrän efter helgerna. En halv miljon visir ska beställas för att räcka i tre månader och det behövs mer utrymme för att få plats med förvaring av dessa och annan skyddsutrustning.

Som Frilagt tidigare berättat beslöts vid förra veckans möte i krisledningsstaben att undersöka förutsättningarna för att införa de nya direktiven från Region Skånes smittskydd för att minska smittspridningen inom främst äldreomsorgen. De gäller redan inom sjukvården.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Idag används munskydd i alla vårdnära situationer i kommunens omsorgsverksamheter, visir enbart vid barriärvård om det finns bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 eller under smittspårning.

En halv miljon visir kommer att gå åt på tre månader när de nya direktiven införs i Hässleholms kommuns omsorg. Bilden visar en medarbetare på operationsavdelning. Foto: Niklas Laurin

Beställning av visiren ska förberedas så snart som möjligt.

– Jag kan inte säga när det kan införas. Vi diskuterar nu också med tekniska förvaltningen om hur vi ska lösa det med förvaringen, säger Eva Liljekvist Borg, tillförordnad omsorgschef.

Hon konstaterar att det inte är helt enkelt. En fråga är vilken sorts visir som ska användas, engångs eller sådana som går att återanvända.

En del kommuner använder hemmagjorda visir. Det gjorde Hässleholms kommun också under en tid i början av pandemin i våras.

– Nu är det inte aktuellt med hemmagjorda visir. De skulle inte räcka till heller, säger Eva Liljekvist Borg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se