torsjö live

Sjukvården i Skåne ber kommuner och näringsliv om hjälp

Sjukvården i Skåne ber kommuner och näringsliv om hjälp

Sjukvården har bett Hässleholms kommun om hjälp med både personal och sängar. På Centralsjukhuset i Kristianstad var 63 personer inlagda för covid-19, enligt onsdagens siffror. Åtta av dessa var på intensivvårdsavdelning. Foto: Berit Önell

Pandemin belastar sjukvården i Skåne till bristningsgränsen. Region Skåne vädjar nu till både kommuner och näringsliv om hjälp med vårdpersonal och utrustning för att klara situationen.

– Just nu sitter jag med jättemycket problem för sjukhusen är knökafulla, de begär hjälp från oss med både sängar och folk, säger Eva Liljekvist Borg, tillförordnad omsorgschef i Hässleholms kommun, på onsdagsefterrmiddagen.

På onsdagen var 456 personer med covid-19 inlagda på de skånska sjukhusen.

Kommunen har hela hösten haft stora problem med att klara bemanningen inom omsorgen. Många anställda har varit sjukskrivna på grund av att de drabbats av eller misstänkt covid-19. Riktlinjer om att så lite som möjligt röra sig mellan olika avdelningar har inte gjort det lättare.

Eva Liljekvist Borg låter stressad.

– Vi får försöka hjälpas åt. Just nu tror jag att Centralsjukhuset i Kristianstad klarar sig. Men de frågar i första hand om sjuksköterskor till bland annat barnkliniken nu. Det blir mycket arbete med detta här, säger hon och hänvisar vidare till Region Skåne.

Region Skåne efterlyser både sjuksköterskor och undersköterskor via ett pressmeddelande på onsdagen.

– Läget är akut just nu när det gäller tillgång till utbildad vårdpersonal, särskilt sjuksköterskor och undersköterskor, skriver Region Skåne.

Men kommunerna nämns inte i pressmeddelandet, däremot vänder man sig till näringslivet genom Sydsvenska Handelskammaren och initiativet Beredskapslyftet.

– Nu sträcker vi ut en hand till det Skånska näringslivet. Vi behöver er hjälp med att bekämpa pandemin, med gemensamma krafter och engagemang. Tillsammans med Beredskapslyftet ska vi mobilisera alla krafter så att skåningarna kan känna sig trygga, säger Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Läget är akut, enligt Region Skåne. Foto: Region Skåne

Beredskapslyftet ska kontakta arbetsgivare i Skåne för att diskutera hur de kan hjälpa till. Sjuksköterskor med specialistutbildning och vana inom intensiv-, narkos- och operationsvård efterlyses i första hand, men också allmänsjuksköterskor och undersköterskor med vana från dessa områden. Dessutom finns behov av förstärkning inom serviceverksamhet som lokalvård, kök, tvätteri och transport.

Genom att sjukvården i Skåne i fredags gick upp i förstärkningsläge har det blivit lättare att flytta personal mellan sjukhusen vid behov. Men det räcker alltså inte.

Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 fortsätter att öka, om än långsammare än under förra veckan. Det visar Region Skånes lägesbild. På onsdagen rapporterades nytt rekord på intensivvårdsavdelningarna med 50 personer. Därutöver var 406 covidpatienter inlagda på andra vårdavdelningar. På Centralsjukhuset i Kristianstad är totalt 63 patienter inlagda med covid-19, varav åtta på intensivvårdsavdelning.

Under vecka 51 var antalet bekräftade fall det högsta någonsin, 9 216. Den åldersgrupp som har flest smittade är nu kvinnor 40-49 år, därnäst kommer kvinnor 30-39 år och först på tredje plats den grupp som dominerat de senaste månaderna, kvinnor 20-29 år. Buntar man ihop dessa tre grupper så har de haft flest fall under nästan hela pandemin. De flesta dösdsfallen sker liksom tidigare bland män i åldern 80-89 år.

Antalet nya fall per 100 000 invånare var under förra veckan högst i Svedala med 926. Hässleholm hade 339 och Kristianstad 668. I Hässleholms kommun var det faktiska antalet nya fall 178. Det totala antalet fall bland boende i kommunen låg därmed på 1 550.

Kartan visar antalet nya fall per 100 000 invånare vecka 51.

På grund av den höga nivån på smittspridningen, över rikssnittet, avråder Region Skåne nu alla från att träna och idrotta inomhus.

Regionen meddelar också att ett stort antal skåningar som fått vänta länge på sina provsvar för covid-19 under onsdagen ska ha fått dem. Problemet berodde på ett tekniskt fel. Det handlar om cirka 850 fördröjda provsvar.

– Det är mycket olyckligt att många har fått vänta så länge på provsvar. Det innebär bland annat att arbetet med att smittspåra har blivit fördröjt, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare.

Men under jul och nyårshelgerna dras testkapaciteten ner då det är många röda dagar.

Frilagt har sökt Region Skånes smittskyddsläkare.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se