torsjö live

Tror vi på ett liv efter jul?

Tror vi på ett liv efter jul?

Urban Önell

Tror du på ett liv efter jul? Electric Banana Band ställer den skämtsamma frågan i en av sina låtar. Sången handlar om att det är mycket som går runt i huvudet på en gris. Blotta misstanken om att man ska hamna på julbordet är oroande. Om det finns ett liv efter jul – det är den stora existensiella frågan i svinhusen.

Du och jag har en mycket tryggare tillvaro. Den pågående pandemin har dock påmint oss om hur sårbara vi är. Varken livet eller fullgod hälsa kan vi räkna med som något självklart. Inte ens om vi är unga och friska. Riskerna för gamla och sjuka som smittas av covid-19 är ännu större.

Vården har utsatts för stora påfrestningar under pandemin. Sjukvårds- och omsorgspersonalen har fått anstränga sig till det yttersta. Mycket har varit bra, men det har också uppdagats brister. Det måste vi ta till oss och lära av.

Coronakommissionen har nyligen framfört allvarlig kritik för hur vård och omsorg fungerat under detta stressade läge. I deras delrapport hävdas att Sverige har misslyckats med att skydda våra äldre. Det är uppenbart att vårt land inte var förberett för en pandemi. Varför fanns det exempelvis inget ordentligt beredskapslager med skyddsutrustning? Även Inspektionen för vård och omsorg har klandrat regionerna som bär ansvaret för hur sjukvården fungerar.

Nu måste höga chefer och förtroendevalda politiker kunna ställas till svars. Inte för att vi har ett behov av att utse syndabockar, utan för att det är deras ansvar att se till att fel och brister rättas till.

Även vi som är vanliga medborgare kan behöva skärpa oss. Det är bra att de stora existensiella frågorna blivit mera levande nu, än de var innan pandemin drabbade oss. Vi vill väl tro på ett liv efter jul, också för samhällets mest sårbara grupper? Vi hoppas väl att så många som möjligt av våra medmänniskor ska få vara med också efter covid-19?

Vad som väntar nästkommande år vet vi inte, men ska det bli bättre än 2020 behöver vi göra allt vi kan för att hålla smittspridningen nere. Jag ska inte tjata, för jag utgår ifrån att du känner till det där med tvål, handsprit och skyddande avstånd. Du och jag har inte råd att vara slarviga – när hälsan står på spel och liv är i fara.

Jag önskar dig och de dina en riktigt god jul! Men var rädd om dig, och tänk på att skydda dina medmänniskor. Tack för att du läser, men också stöder Frilagt!

Urban Önell

Stöd Frilagt, gärna i form av en stödprenumeration på 50 kronor per månad
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se