torsjö live vers2

Stort strömavbrott och brandlarm i stadshuset

Stort strömavbrott och brandlarm i stadshuset

Brandlarmet från stadshuset ledde till en stor utryckning på onsdagskvällen samtidigt som nästan hela staden var strömlös. Foto:Niklas Paulström

Nästan hela Hässleholm blev strömlöst strax före klockan 22 på onsdagskvällen. Samtidigt larmades räddningstjänsten till en misstänkt brand i stadshuset där det syntes rök från taket. Den visade sig dock komma från det dieseldrivna reservaggregatet som startat på grund av strömavbrottet.

Enligt Eon var som mest drygt 13 000 elabbonenter drabbade av strömavbrottet. Det berodde troligen på ett jordfel i en transformatorstation. Vad det i sin tur orsakats av var efter en halvtimme fortfarande okänt och det fanns ingen prognos för när strömmen skulle vara tillbaka.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Felsökning pågår. Något har hänt inne i en transformatorstation. Den har löst ut av något säkerhetsmässigt skäl, säger Lena Berglund på Eons pressjour.

Hon förklarar att det ofta går att koppla om så att abonnenterna får ström innan ett fel är avhjälpt. I detta fall kan det dock vara svårt.

– Här kan det hända att vi behöver ha folk på plats vid transformatorstationen först.

En stund senare meddelade Eon att strömmen beräknades vara tillbaka vid ettiden på natten. Men redan strax efter elva hade de allra flesta fått ström.

Röken och den stora utryckningen till stadshuset väckte viss uppmärksamhet och oro.

– Vi är där just nu för att undersöka, jag kan inte kommentera det, sa Fredrik Stiberg, yttre befäl på räddningstjänsten i Hässleholm vid 22-tiden.

Fyra brandbilar och flera ambulanser körde in på stadshusets parkering. Byggnaden undersöktes. Efter en stund lämnade utryckningsfordonen platsen.

Fredrik Stiberg kunde sedan berätta att allt var i sin ordning.

– Reservaggregatet som drivs av dieselmotorer i stadshusets källare gick igång på grund av strömavbrottet. Avgasröret går ut på taket och just när det startar kan det ryka till. Någon såg att det rök och larmade, berättar han.

Räddningstjänsten tog larmet på största allvar, men kunde alltså snart avbryta insatsen och istället i rask takt hantera tre andra larm. Det var två automatlarm och en person som fastnat i en hiss, allt sannolikt orsakat av strömavbrottet.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se