torsjö live vers2

Män polisanmälda för gruppvåldtäkt efter sextävling

Män polisanmälda för gruppvåldtäkt efter sextävling

Männens sextävling kan få ett rättsligt efterspel efter att en våldtäkt polisanmälts. Foto: Lotta Persson

En kvinna i Hässleholm har polisanmält att hon blivit utsatt för gruppvåldtäkt av män som ingår i en grupp som tävlar i att ha sex med samma unga kvinnor. Männen kallar sin grupp Startelvan och lägger ut bilder och filmer i ett forum på Facebook där de poängsätter sexakterna.

Vi uppmuntrar alla att anmäla om de upplever att de utsatts för något, säger Sofie Rilöv som leder Hässleholmspolisens grupp mot brott i nära relation.

Flera män har också gjort polisanmälningar om förtal efter att de hängts ut som medlemmar i Startelvan med namn och bild på nätet.

Den senaste tiden har kvinnor börjat berätta om hur de på olika sätt kränkts, blivit fotograferade mot sin vilja och trakasserats om de nekat sex. Män har pekats ut med namn och bild, något som tog fart rejät efter att fenomenet blivit ämne för en krönika i Norra Skåne den 7 januari. Frågan är uppenbarligen väldigt känslig och det är långt ifrån självklart att kvinnornas uppgifter tas på allvar. I Norra Skånes krönika nämndes inga namn, bara att männens grupp kallar sig Startelvan. Men krönikan avpublicerades efter några dagar med motiveringen att den lett till uthängningar av oskyldiga personer på sociala medier.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Startelvan önskade gott nytt år 2021, en av många bilder på influencerns Instagram (maskad av Frilagt).

Diskussionen på nätet hade då varit livlig och många kvinnor hade skickat sina berättelser och bilder på de misstänkta förövarna till influensern Jowathan som publicerat dem på Instagram. Enbart hans följare, visserligen över 7 000, kan dock se dem. Jowathan har också i andra sammanhang protesterat när kvinnor behandlats sexistiskt.

13 namn återkommer på bilder och i berättelser som gäller händelser både nyligen och flera år tillbaka i tiden. De är män i åldern 20-30 år. Flera av dem verkar ha bra jobb. Ett par av de utpekade är dömda för brott. Några är etniska svenskar, andra invandrare med olika bakgrund. En gemensam nämnare för nästan alla är att de spelar eller har spelat fotboll i olika föreningar i närområdet.

Flera av de utpekade är anställda av Hässleholms kommun och arbetar med ungdomar inom skolverksamhet. När det blev känt skickade rektorn på en högstadieskola ut information till alla elevernas föräldrar via skolans nätverk Schoolsoft: “Det pågår en omfattande ryktesspridning på sociala medier där personer som jobbar på xxx omnämns. Det har inte framkommit några belägg för att dessa rykten skulle vara sanna. Så länge det är så har vi fortsatt fullt förtroende för dem i vår verksamhet.”

Våldtäktsoffer får stöd

Sofie Rilöv berättar att hon fick polisanmälan om våldtäkt på måndagen. Hon vet ännu inte så mycket om den.

– Anmälan gjordes i fredags på telefon till polisens kontaktcenter. Vi ska höra målsäganden imorgon här. Det blir inte så bra på telefon. Vi vill sitta ner och kvinnan ska ha med sitt målsägandebiträde som kommer att stötta henne, berättar Sofie Rilöv som, liksom sina kollegor i brott i nära relation-gruppen, har särskild kompetens och erfarenhet av den här typen av brott.

Hon berättar att kvinnan lämnat namn på ett antal misstänkta som ska ha våldtagit henne vid ett tillfälle.

– Hon uppger att det gäller flera personer som finns i det här klustret som kallas Startelvan. Nu när det kom på tapeten kände hon att hon ville göra en anmälan, säger Sofie Rilö.

Brottet ska ha ägt rum för flera år sedan, men är enligt Sofie Rilöv inte preskriberat. Preskriptionstiden för våldtäkt är minst tio år.

Hon konstaterar att det alltid är svårt att bevisa brott långt efteråt och att våldtäkt från början är svårutrett. Det finns sällan några vittnen.

– Det handlar alltid om stödbevisning, det går inte att fälla bara på ord mot ord. Vi vet inte i nuläget om det finns sådan bevisning eller inte, men det kan vara om hon har pratat med någon när det hänt, om hon skrivit dagbok, fotograferat eller har någon ljudinspelning, säger Sofie Rilöv.

Hon uppmanar alla att anmäla.

– Det är mycket viktigt att anmäla. Så länge vi inte har kännedom om ett brott kan vi inte göra något åt det. Man ska absolut inte sitta på sin egen kammare och tänka att det inte är ett brott. Alla som utsatts för något är alltid jättevälkomna in till polisstationen. Brottsrubriceringen kan vi ta sedan utifrån berättelsen.

Det går givetvis bra att ringa 114 14 till polisens kontaktcenter, men Sofie Rilöv menar att det kan kännas bättre att gå direkt till polisstationen – framförallt om det gäller en våldtäkt eller liknande. Då kan anmälan och målsägandeförhör i många fall göras med en gång, till personer med vana att möta särskilt utsatta brottsoffer.

– Här får man proffshjälp, säger Sofie Rilöv.

Ett antal olika brott kan vara aktuella kring Startelvan. Förutom våldtäkt, sexuellt utnyttjande eller tvång kan det bland annat handla om olaga integritetsintrång om bilder och uppgifter om en persons sexualliv sprids. Den som får ovälkomna bilder på könsorgan utsätts sannolikt för sexuellt ofredande. Att ta privata bilder mot någons vilja kan också leda till åtal för kränkande fotografering.

– Ibland kan det vara en hårfin gräns, men vi vill gärna ha varje historia och göra vår bedömning, säger Sofie Rilöv.

Sju anmälningar från männen

Norra Skåne har polisanmälts för förtal, en anmälan som enligt tidningen lades ner samma dag. Ytterligare en anmälan har dock gjorts mot Norra Skåne eller egentligen mot krönikören som dock inte kan åtalas. Olof Göransson på Hässleholmspolisen berättar att han vidarebefordrat den nya anmälan till Justitiekanslern som bedömer och eventuellt åtalar den ansvarige utgivaren i tryckfrihetsbrott som det i så fall är fråga om.

– Det är två män som menar sig vara målsägande och själva blivit uthängda. Facebookgruppen Startelvan har blivit omskriven av krönikören och de menar att den riktar missaktning mot dem när de påstås ligga med många kvinnor och betygsätta dem. Sedan har det fortsatt i sociala medier där även värre påståenden spridits, säger Olof Göransson.

Polisen har fått in ytterligare fem anmälningar från personer som känner sig utpekade i flera olika sociala medier.

– De har pekats ut med namn eller bild eller på annat sätt gått att identifiera, säger Olof Göransson.

Många vittnesmål om övergrepp har spritts på sociala medier.

På Jowathans Instagram berättar tjejer från 15 års ålder och uppåt om sina erfarenheter av Startelvan. Där uppges bland annat att Startelvan på Facebook live-filmat en gruppvåldtäkt med en tydligt berusad tjej.

En kvinna berättar hur killarna var så efterhängsna att de kom varje dag till hennes jobb: “Dom är verkligen äckliga killar, till slut så valde jag att flytta till Småland för att dom höll på att komma till mitt jobb och ville ha mitt nummer. Jag är så glad att det här kom ut”.

En tjej berättar att hon och en tjejkompis träffade en av killarna och hans polare: “Dem föreslog ‘en lek’ och sa att vi båda kunde klä av oss och ställa oss på alla fyra i soffan så skulle killarna komma en och en och ha sex med oss så skulle vi gissa vem”.

En pappa till två döttrar skriver och tackar Jowathan: “De har ju visat att de inte tagit till sig ett jävla piss av metoo. Som pappa till två döttrar vill jag bara säga tack för att du lyfter detta. Jag hoppas att detta återigen leder till diskussion och att vi börjar rannsaka oss själva”.

Kvinnor berättar för Frilagt

Frilagt har haft kontakt med flera kvinnor som berättat om sina kontakter med Startelvan. De berättar om killar som först är trevliga och charmiga, men snart visar sig fixerade vid sex, pressar tjejerna för att få ligga, ibland flera tillsammans, och fotograferar utan samtycke.

En ung kvinna berättar att hon träffade en kille och sov tillsammans med honom i en lägenhet. Där sov också två vänner till honom. På morgonen började killarna hetsa om att de alla skulle “ha kul tillsammans”.

– Deras könsorgan åkte fram, de tog på mina lår, juckade mot mig, tryckte mig mot den tredje killen och ville att jag ”skulle slicka lite på hans kulor”. Allt det grova blandades upp med komplimanger om ”mitt fina leende”, ögon och utseende överlag. Det är väl så de gör, charmar och manipulerar. Jag sa nej under hela tiden, att jag absolut inte ville vara med dem alla, berättar hon.

Deras könsorgan åkte fram

Till slut lyckades hon fly genom att “gå på toa” och istället ta på sina skor och gå därifrån.

– Det gör ont i mig att tänka på hur det kunde gått för en tjej som i stunden inte hade vågat eller klarat av att säga nej och resa sig för att gå därifrån. Det gör ont i mig att tänka på de tjejer som de har utsatt ännu grövre än mig.

Detta skedde för över fyra år sen.

– Samtliga killar vid händelsen samt ett par till från Startelvan har hört av sig och velat ses efter detta. En av dem för bara några veckor sedan. Jag förstod aldrig hur de så gärna kunde vilja vara med någon som deras närmsta vänner varit med, men nu förstår vi ju alla vad det handlade om, säger kvinnan.

En annan kvinna berättar att hon och hennes tjejgäng i somras träffade några av killarna.

– En av dem började tafsa på min vän när vi var ute samt tjata om sex fast hon sa nej ett flertal gånger men han bara fortsatte och fortsatte. Hon har berättat att han ville ha sex i rummet bredvid där hans vänner satt. Efter träffen ville han träffa henne igen och ville ha alla möjliga slags bilder på henne. Återigen avvisade hon honom men han fortsatte ändå i flera månader , berättar hon.

Hon berättar också att en annan kille i gänget skickade dickpicks (bilder på sitt könsorgan) till väninnan.

– Att träffas och ligga kom på tal direkt.

Själv drabbades hon också.

– En annan av dem var väldigt charmig mot mig vilket gjorde att jag fick ett slags intresse för honom. Vi sa redan då på kvällen där att vi skulle ses igen. Han var inte på något sätt sliskig mot mig utan han var bara charmig. Vi bestämde träff några veckor senare, och då han kom hem till mig var han två minuter senare direkt på mig och ville ligga. Jag frågade varför han hade så jävla bråttom och visade tydligt att jag inte ville med mitt kroppsspråk, berättar hon.

Ändå gick hon med på att ligga med honom.

– Direkt efter att vi har legat så tar han en bild på mig liggandes i sängen i underkläder, med blixt. Jag blir irriterad och chockad och säger till honom att han ska ta bort bilden. Han vägrade visa mig att han tog bort den, vilket vi stod och tjafsade om i över fem minuter, berättar hon

Jag blir irriterad och chockad och säger till honom att han ska ta bort bilden.

Sedan fick hon höra om Startelvan.

– Jag vet med säkerhet att det är han och hans gäng. För någon dag sedan så konfronterade jag honom på snapchat och frågade om det var därför han tog bild på mig. För att han skulle kunna betygsätta mig i sängen och mitt utseende. Han hade inget att säga och tog istället bort mig, berättar hon.

En tjej berättar hur tre killar en kväll kom in på ett kafé där hon jobbade ensam. Det var för tre år sedan och hon var 17 år gammal. De frågade vem av dem hon tyckte var snyggast.

– Jag sa att jag inte ville svara men de gav sig inte och tvingade det ur mig, kände mig ganska obekväm i situationen då jag var helt ensam på det lilla kaféet och de var de enda kunderna som var där just då. Till slut då sa jag bara en av dem för att de skulle sluta hålla på. Efter det skrev en av killarna till mig på Instagram och ville träffas, jag var 17 och han 27. Han frågade varje dag i en veckas tid och jag kom med bortförklaringar och till slut skrev jag bara nej för att jag blev trött på honom. Då skrev han att jag var barnslig, så då skrev jag att ja, jag är ett barn. Han fortsatte fråga mig om att ses så till slut blockerade jag honom.

Då skrev han att jag var barnslig, så då skrev jag att ja, jag är ett barn.

Hon frågade sedan en vän om dem och fick veta vilka de var.

– Då berättade hon att de var med i ett gäng som kallade sig för Startelvan och att de var kända i stan för att ligga med samma tjejer för att sen kunna diskutera dem, hon visste om det för att hon har tjejkompisar i samma ålder som dessa killarna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se