torsjö live vers2

Kulturkriget har kommit till Hässleholm

Kulturkriget har kommit till Hässleholm

INSÄNDARE. Mer och mer uppgifter kommer fram i dagens ljus i Markanaffären. Den stora opinionen för att bevara Markan har tvingat diverse tunga politiker att försöka förklara och utveckla sina bevekelsegrunder. Nu när deras första försök att motivera stängningen med kostnaden för att uppgradera brandskyddet för 800 000 kronor har visat sig vara ett svepskäl som ingen tror på kommer andra förklaringar fram. Hanna Nilsson, Hässleholms sverigedemokratiska kommunalråd, uppger nu att hon vill sälja Markanhuset till någon sk bostadsutvecklare. Gissar att de flesta Hässleholmare har starka misstankar om vilken bostadsutvecklare som kommer att få köpa huset. Troligtvis så är det också en hel del andra partier som är med på försäljningståget.

Men Markanaffären handlar inte bara om att gynna ett visst byggbolag på ungdomarnas bekostnad utan också om ett kulturkrig. Sverigedemokraterna är missnöjda med att Markan står upp för allas lika värde genom att tex hissa Prideflaggan enligt Johan Peltonen (sd). Hanna Nilsson (SD) säger att det behövs en ny kultur på Markan där alla känner sig välkomna. Givetvis utan att tala om vad som är fel med den nuvarande kulturen.  Men Markan har genom åren arbetat mot och fördömt rasism, homofobi och verkat för inkludering. En sådan inriktning kan säkert upplevas som en uteslutande kultur av alla de som inte delar de värderingarna.

Genom att försöka ombilda kommunens ungdomsverksamhet hoppas man från sverigedemokratiskt håll slå två flugor i en smäll. Nämligen utveckla T4 området till ett större bostadsområde och införa en kraftfullare styrning av ungdomsverksamheten med tex förbud mot Prideflaggor. Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU stöder också en sådan här utveckling. Men deras tvist på frågan är att i stället attackera Mötesplats Ljungdala genom att i media försöka utmåla MPL som ett knarknäste. Problemet är nog inte där utan att KDU anser i princip alla integrationssatsningar som inte innehåller batong och polis är förkastliga.

Vi ser nu en samlad konservativ attack på kommunens ungdomsverksamhet under skynket ”Ungdomens hus”. Dessa politiker avskyr dagens situation där de inte kan kontrollera och microstyra Markan och MPL. För att uppnå detta är de beredda att lägga 20 till 30 miljoner av Hässleholmarnas skattepengar på ett sk Ungdomens Hus.  Skattepengar som nog de flesta anser i stället borde läggas på äldrevården. Men för en nedtagning av en Prideflagga är inget pris tydligen för högt enligt Hanna Nilsson.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Henrik Hedman

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se