torsjö live

Elever på högstadiet får delvis återgå till skolan

Elever på högstadiet får delvis återgå till skolan

Årskurs 7-9 på Hässleholms kommuns skolor får delvis komma tillbaka till skolan från och med måndag, en vecka i taget, en årskurs i taget. Motiveringen är att smittskyddsläkaren i Skåne nu har rekommenderat en successiv återgång på grund av att smittspridningen ser ut att ha minskat något. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Beslutet gäller i tre veckor.

Högstadieeleverna i kommunen har haft distans- eller fjärrundervisning på heltid sedan jullovet.

Skriftlig information om återgången har skickats till vårdnadshavarna. Skolchef Rolf Bengtsson skriver där: “Det är med glädje vi hälsar de elever som har haft fjärr- eller distansundervisning välkomna tillbaka till skolan. Vi ska hålla i alla de försiktighetsåtgärder vi har arbetat med och se över vilka ytterligare åtgärder som är möjliga.”

Nästa vecka får sjuorna sin undervisning i skolornas lokaler medan åttorna och niorna har forsatt distans- eller fjärrundervisning. Veckan därpå är det åttornas tur att komma till skolan medan sjuorna och niorna stannar hemma. Veckan därefter går niorna i skolan och sjuorna och åttorna följer sin undervisning hemifrån.

Skolchef Rolf Bengtsson.

– Vi tar in en årskurs i taget och minskar på så sätt trängseln i skolan och i viss mån även i skolskjutsar. Parallellt med det arbetar vi med flera åtgärder för att minska smittoriskerna på skolan och betonar särskilt att personal håller avstånd till varandra i det arbete som inte är möjligt att utföra på distans, säger Rolf Bengtsson i pressmeddelandet.

Från och med måndag kommer elever också att kunna resa mellan skolor för undervisning om det inte finns lokala risker som hindrar det. Skolorna ska vidta åtgärder för att elever från olika skolor ska ha så lite kontakter som möjligt i samband med undervisningen.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har fattat beslutet om återgången till skolan utifrån en ny förordning som regeringen meddelade den 8 januari. Denna tillåter att elever i årskurs 7-9 delvis får fjärr- eller distansundervisning i en för övrigt öppen skola.

Undantag från fjärr- eller distansundervisning kan fortfarande göras för elever med behov av särskilt stöd och elever som inte har möjlighet till digital undervisning i hemmet.

Beslutet gäller under tiden 25 januari – 14 februari.

– Nya beslut för vecka 7 och framåt kommer att fattas utifrån hur situationen ser ut då, säger Rolf Bengtsson i pressmeddelandet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se