torsjö live vers2

En kvinnosyn för soptippen

En kvinnosyn för soptippen

Urban Önell

Män som behandlar tjejer som sexobjekt får räkna med att bli ifrågasatta. Risken är också stor att en man som behandlar kvinnor illa tvingas leva med ett dåligt rykte.

Just nu råder en uppriven stämning i Hässleholm. Det har avslöjats att ett antal unga män roar sig med att uppvakta samma tjejer, i syfte att gemensamt kunna betygsätta deras sexuella prestationer. Varaktiga och kärleksfulla relationer lär killarna inte vara intresserade av. Det handlar bara om att förföra. Alltsammans är en lek med de utsatta tjejernas känslor.

Jag reagerar med avsky när jag tar del av tjejernas berättelser. Som man skäms jag inför alla utsatta kvinnor. Fanns det inga samvetsbetänkligheter från killarnas sida?

Fenomenet med grabbarna i den så kallade Startelvan aktualiserades av en gästande krönikör i Norra Skåne. Innan den publicerades verkar tidningens journalister inte kollat upp i vilken mån det fanns fog för uppgifterna. Krönikan plockades bort från nätet av tidningens chefredaktör, som har ansvaret för publicerade texter. Enligt egen uppgift i tidningen backade han när han utsattes för påtryckningar. Detta trots att inget sakfel påpekats eller någon inblandad person namngivits. Hur trovärdigt är det?

Chefredaktören säger sig välkomna en fortsatt diskussion. Om vad då? Det finns faktiskt ingenting att diskutera. Män som förnedrar kvinnor ska man inte dalta med.

Det som behövs när man tar upp så här pass svåra ämnen är undersökande journalistik. Det ser Norra Skåne ut att ha försummat. Frilagt hade redan tipsats om det här motbjudande fenomenet innan krönikan publicerades i Norra Skåne. Men i och med att saken blev offentlig började allt fler tjejer berätta på sociala medier om vad de varit utsatta för. En del gjorde det på influencern Jowathans Instagram. Frilagt har också helt egna källor som stöd för sin artikel.

Slutsatsen är att det finns en samstämmig och trovärdig bild av vad som har ägt rum. Vad som kan vara straffbart och vad som bara är omoraliskt återstår att reda ut. Ett rättsligt efterspel kan bli följden. Bland annat utreder polisen en anmälan om gruppvåldtäkt. Anmälningarna om förtal, av killar som känt sig oskyldigt utpekade, har däremot avfärdats. Förfärligt är också att Jowathan hotats till livet för att han har uppmuntrat tjejerna att berätta.

Jag har uppriktigt sagt svårt att förstå hur det här kan hända, i Sverige år 2021. Nolltolerans måste råda gentemot en kvinnosyn som borde förpassats till historiens skräphög för länge sedan. Kan vi inte vara överens om att tjejer ska behandlas med respekt? Oavsett om de är tre år, 16 eller 93.

För många år sedan läste jag en intervju med en biskop, som jag delar fritt ur minnet. Bättre lektion i sex och samlevnad kan man knappast få.

Biskopen talade sex med unga killar. Grabbarna var unga värnpliktiga, om jag minns rätt. Killarnas attityd var lättsam för att inte säga lättsinnig. Någon av dem sa att ”man vill ju testa tjejerna – så man inte köper grisen i säcken”.

Då spände biskopen ögonen i grabbarna och sa: ”För det första så är det ingen gris det handlar om. För det andra är det ett prov utan värde.”

Jag misstänker att det blev tyst en stund i rummet efter biskopens skarpa tillrättavisning. Det vore i så fall inte alls förvånande, för det fanns inget mer kvar att diskutera.

Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se