Gruppen-3a-328x120

Björn Widmark anklagas för oacceptabelt uttalande

Björn Widmark anklagas för oacceptabelt uttalande

Björn Widmark (FV) säger att han aldrig sagt det han anklagas för. Foto: Urban Önell

FV:s gruppledare Björn Widmark anklagas för att under senaste kommunfullmäktige i Hässleholm ha sagt till en bänkgranne att KD:s gruppledare Robin Gustavsson “ska ha på käften”. Både Christer Caesar (KD) och Karin Axelsson (M) gick upp i talarstolen och berättade att de hört detta sägas. Björn Widmark förnekade inför fullmäktige att han uttryckt sig så.

Dramatiken utspelade sig i slutet av den hetsiga debatten om tiggeriförbud där beslutet, med en rösts övervikt, blev nej. Björn Widmark hade gjort flera inlägg där han ifrågasatte Robin Gustavssons och KD:s linje i frågan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Christer Caesar uttryckte sitt stöd för Robin Gustavsson och sa att han för hela sitt parti betackade sig för Björn Widmarks uttalande.

Christer Caesar gick upp i talarstolen och berättade att han hört Björn Widmark säga att Robin Gustavsson ”ska ha på käften”.

Även Karin Axelsson begärde ordet.

– Vi var flera som hörde. Det är inte acceptabelt, sa hon.

Kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth gav Björn Widmark chansen att be om ursäkt. Det gjorde han inte utan höll fast vid att han inte sagt de orden och uppmanade både Christer Caesar och Karin Axelsson att uppsöka Hörcentralen. Men han avslöjade inte vad han faktiskt sagt.

Douglas Roth markerade att alla i kommunfullmäktige ska behandla varandra med respekt.

– Tyvärr hörde jag inte detta. Jag beklagar detta. Ingen ska bli utsatt för någon kränkning här i salen, sa han.

Kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) manar alla fullmäktigeledamöter att behandla varandra med respekt. Foto: Urban Önell

Douglas Roth säger till Frilagt att han tycker att det hela är sorgligt och att han inte kunde göra något åt det.

– Jag tänkte att han sagt något förlupet ord och kunde be om ursäkt, säger han.

Kritik gick för långt

Han konstaterar att tiggeriförbud är en kontroversiell fråga, men anser att Björn Widmarks kritik mot Robin Gustavsson gick för långt. Dessutom reagerade han vid ett tillfälle så starkt på att Widmark i ett annat ärende pratade om saker som inte hörde dit att han avbröt honom. När Widmark obstruerade höjde Roth rösten och röt ifrån om att han måste lyssna på ordförande.

Douglas Roth tycker att Björn Widmarks agerande skapar dålig stämning i kommunfullmäktige, men vet inte riktigt vad han ska göra åt det.

– Vi får fundera på det i presidiet. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Det är en demokratisk organisation som kräver viss respekt, säger han.

Kommunen har riktlinjer för medarbetarnas uppträdande, både i medarbetar- och ledarpolicyn och i värdegrunden. Även om de inte uttryckligen reglerar fullmäktigeledamöternas agerande menar Douglas Roth att de gäller. För några år sedan var det också diskussioner om respektlöshet i fullmäktige.

– Då hade vi överläggningar med gruppledarna för respektive parti om att tona ner lite, berättar Douglas Roth.

Sedan blev det lugnare. Douglas Roth säger att han egentligen inte kan ta ifrån någon ordet.

– Det ska mycket till, jag kan bara vädja till ledamöterna. Poängen är att olika åsikter bryts mot varandra i debatten. Det kan vara hårt ibland men det får inte övergå till mobbning. Björn Widmark har sina röster och mandat och rätt att framföra sina åsikter, men inte på andras bekostnad, säger han.

Att utvisa någon ur fullmäktigesalen går enligt Douglas Roth inte.

Stark kritik enligt Widmark

Björn Widmark vill inte berätta för Frilagt exakt vad han sa om Robin Gustavsson.

– Det var en idrottsterm och inget kontroversiellt eller nedsättande. Om de inte har hört ska de inte sticka fram hakan, säger han.

Han hävdar bestämt att han inte heller under debatten ägnat sig åt personangrepp mot Robin Gustavsson.

– Men jag har gett honom stark kritik för att han inte svarat på frågor, bland annat om motiveringen till sitt ställningstagande om tiggerifrågan, säger han.

– Om folk bara hade lyssnat och analyserat lite mer, suckar han.

Han tycker att kritiken mot honom är för svepande och vill att kritikerna konkret ska tala om vilka uttalanden som eventuellt gått över någon gräns.

– Varför ifrågasatte ingen Magnus Åkeborns (V) uttalande på fullmäktige om att det vore bäst om Folkets väl avvecklade sig själv? Och Ulf Berggren (SD) hade mage att hålla med honom. Där borde Douglas Roth ha ingripit, säger Björn Widmark.

Han tror att hans personliga framtoning retar en del.

– Jag viker mig inte och ingår inte i etablissemanget, säger han.

Reagerade inte personligen

– Vi behöver hyfsa debatten, säger Robin Gustavsson (KD) som själv inte hörde vad Björn Widmark sa om honom. Foto: Berit Önell

Robin Gustavsson själv hörde inte vad som sades i salongen.

– Personligen reagerade jag väl inte. Jag blir ju angripen av Björn Widmark avigt och rätt i olika sammanhang. Det får han väl göra. Men det är för låg nivå om sådana uttalanden görs i kommunfullmäktige. Det är väldigt allvarligt att i kommunfullmäktige överhuvudtaget använda sådana uttryck som lär ha sagts, säger han.

Han tror inte att uttalandet är menat fysiskt.

– Men oavsett är det under all värdighet. Vi behöver hyfsa debatten och följa de riktlinjer vi har i kommunen för medarbetar- och ledarpolicy samt Hässleholms kommuns värdegrund. Om vi håller på så här sänker vi förtroendet för oss alla. Det gäller att hålla en god ton och ändå kunna säga vad man tycker, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se