Gruppen-3a-328x120

Prideflaggans vara eller icke vara

Prideflaggans vara eller icke vara

INSÄNDARE. Först vill jag säga att jag är glad att Markus Jensen, Verksamhetschef Enhet för ungas fritid och Hanna Nilsson, Kommunalråd (SD) gemensamt har gjort ett inlägg där de vill fokusera på framtiden med önskan om att den fortsatta diskussionen om Markan blir konstruktiv. En eloge till de båda!

Men tyvärr så har diskussionen ute bland folk i Hässleholm sett lite annorlunda ut. Så jag skulle vilja reda ut en sak som grämer mig. Och det är med anledning om Markan och Prideflaggan.

I ett inlägg på Facebook för en populär offentlig grupp får jag se en person som med hjälp av en länk från Expressen hävdar att Pride-organisationen inte alls är inkluderande för alla p g a att vissa SD-politiker inte får vara med. Detta med hänvisning om Prideflaggans vara eller inte vara i Markan och diskussionen som startades av Johan Peltonen (SD) i Frilagt (17/1-21) där han påstod att det var på grund av att de var SD-väljare eller SD-medlemmar som de inte fick vara med i Pride-organisationen.

Om man nu bortser från det faktum att man inte vet om någon är med i ett parti eller organisation förrän denne öppnar truten, så är jag osäker på hur ni tycker Pride-organisationen selekterar sina medlemmar. För jag är övertygad om att så länge du som individ står upp för och agerar för allas lika värde, oavsett kön, sexuell eller etnisk tillhörighet så är du välkommen!

Men nu kanske ni frågar er: borde då inte medlemmar i SD få vara med?
Svaret är ju naturligtvis: jo, det är klart!

Men frågar ni er kanske: varför får då vissa medlemmar i SD inte vara med?

Svaret är naturligtvis att de kanske uttryckt sig eller agerat på ett sätt mot folk med annan etnicitet eller sexuell läggning på ett negativt och nedlåtande sätt, eller är med i en organisation där ett flertal medlemmar och Facebook-följare uttryckt sig nedlåtande om allt och alla som inte följer deras kulturella och egensinniga normer och som verkar för att den typ av meningsutbyte kan fortgå. 

För om någon kunde Googla vilka SD-politiker som inte fick vara med i Pride, så kunde jag Googla vilka SD-politiker som uttryckt sig negativt, och direkt ruttet, mot denna organisation och mot folk som känner tillhörighet med Pride.

Betyder detta att Pride-organisationen, eller för den delen Markan, är perfekt och dess personal och medlemmar aldrig begått ett misstag? Nej, jag är fullkomligt övertygad om att någon gång så har en gräns passerats även där, för ingen är perfekt. Så jag känner att diskussioner om Pride och Markans vara eller inte vara utifrån det faktum att de inte är 100 procent felfria är helt meningslösa.

För om vi ska stänga ner organisationer som inte är 100 procent, så kan vi lika väl använda samma argument mot Sverigedemokraterna. Eller kommunförvaltningen, eller ICA Kvantum. Eller varför inte LRF, Polisen, vårdcentralerna, bankerna och Skånetrafiken.

Basera era beslut om Markan, och även Pride, på fakta och inte svepande formuleringar och subjektiva bedömningar om händelser som skedde för flera år sedan. Alla mynt har två sidor. Och kan man inte kan förstå att det är sina egna ageranden och hur man uttrycker sig som avgör hur man blir behandlad i samhället så har man gått vilse i min mening.

Ulf Nilsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se