torsjö live vers2

Vaccinbrist drabbar hemtjänsten

Vaccinbrist drabbar hemtjänsten

Vaccineringen mot covid-19 mot covid-19 kommer att ta tid för vårdtagare och personal inom hemtjänsten. Foto: Region Skåne

Brist på vaccin gör att vaccineringen inom hemtjänsten, som påbörjats i Hässleholms kommun, kommer att ta längre tid än planerat. Region Skåne har pausat vaccineringen av sjukvårdspersonal som inte ingår i fas 1 för att vaccinet i första hand ska räcka till kommunernas äldreomsorg.

– Vi har påbörjat vaccineringen i hemtjänsten, men fått mindre vaccin än vi trodde från början, och det gäller ju nationellt, så därför går det inte riktigt i den takten som vi trodde. Men helt stopp är det inte, säger Åsa Ollerstam Lundh, nytillträdd omsorgschef i Hässleholms kommun.

Region Skåne utreder flera kommunala chefer som gått före i vaccinkön.

Vaccineringen av både vårdtagare och personal på kommunens äldreboenden är klar. Nästa grupp är alltså hemtjänsten och även hushållskontakter till personer som har hemtjänst. Där har, enligt kommunens hemsida, de personer som tackat ja till vaccin inom hemtjänstens områden öster, centrum och norr i Hässleholm fått sin första dos. Väster dröjer någon vecka till på grund av brist på vaccin. I hemtjänstområdena utanför Hässleholm har bara personer på vissa orter erbjudits vaccin än så länge.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Åsa Ollerstam Lundh kan idag inte säga hur mycket försenad vaccineringen i hemtjänsten blir. Men någon paus, som för sjukvårdspersonalen, kommer det inte att bli.

Åsa Ollerstam Lundh, omsorgschef i Hässleholms kommun sedan den 1 februari. Foto: Privat

– De som jobbar med äldre är prioriterade, säger hon.

De tidigare aviserade volymerna av vaccin har under de senaste veckorna reducerats kraftigt.

– Bristen på vaccin ger oss stora bekymmer. Sjukhusen måste nu prioritera kommunens personal. Så fort vaccintillgången tillåter kommer vi att återuppta vaccinering av prioriterad personal inom akutsjukvården med full kraft. Det är viktigt för att hindra smittspridningen – både hos medarbetare och våra patienter, säger regiondirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Han förklarar att fokus nu måste ligga på att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Där ligger sjukhuspersonalen längre ned. Region Skåne valde tidigare att påbörja vaccinering av personal inom akutmottagningar och akutvårdsavdelningar som intensivvård, infektionsavdelningar, ambulansverksamhet och viss verksamhet inom primärvården. Det är denna vaccinering som nu pausats. Alla som fått en första spruta ska även få sin andra.

Inget vaccin sparas dock längre för att användas till dos två. Sedan första sticket i slutet av december har Region Skåne använt 45 000 vaccindoser.

Pfizer har enligt Region Skånes pressmeddelande minskat sina leveranser med 25 procent i fyra veckor. Moderna har minskat med 25 procent och dessutom skjutit fram leveransen. Astra Zeneca har minskat sin prognos mest och meddelat att det blir en minskning med cirka 80 procent. På tisdagen meddelade dessutom Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin inte rekommenderas till personer över 65 år.

Om detta påverkar vaccineringen inom äldreomsorgen är ännu okänt.

– Vi har inte någon information om det, säger Åsa Ollerstam Lundh och hänvisar till ansvariga på Region Skåne.

Region Skåne har fått rapporter om felprioriteringar där kommunala chefer gått före i vaccinkön. Därför har rutinerna för hur överblivna doser ska hanteras nu förtydligats.

I Dagens Nyheter berättar Region Skåne vaccinsamordnare Maria Landgren att Region Skåne nu utreder det som hänt, men att dokumentation saknas.

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det får inte hända. Men det är också en signal om att vi måste bli mycket tydligare kring vad som gäller, säger hon.

Frilagt har förgäves sökt Region Skånes vaccinsamordnare.

Berit Önell

Uppdatering:
Uppgifterna på kommunens hemsida stämmer inte. Vaccineringen av vårdtagare/brukare inom hemtjänst och hemsjukvård påbörjades på måndagen och pågick fortfarande under torsdagen. Ingen personal vaccineras denna vecka.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se