torsjö live vers2

Fick jobba i hemtjänsten trots covidsmittad pojkvän

Fick jobba i hemtjänsten trots covidsmittad pojkvän

En anställd i hemtjänsten fick jobba när pojkvännen testats positivt för covid-19, i strid mot rutinerna. Foto: Lotta Persson

Flera chefer godkände att en anställd i hemtjänsten i Sösdala jobbade i helgen, trots att hennes pojkvän testat positivt för covid-19.

– Det har blivit ett missförstånd i tolkningen av rutinerna eftersom den anställda inte bor tillsammans med pojkvännen, säger verksamhetschef Ingela Bengtsson.

Efter samråd med kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska Birgitta Ljungbeck skickades personen på måndagen hem från jobbet och beordrades testa sig.

En anställd säger till Frilagt att kvinnan själv berättat att hon i fredags ringt till tre chefer och meddelat att hennes pojkvän testats positivt för covid-19 samt att de inte bor tillsammans men varit nära varandra. Hon ska ha fått till svar att hon ändå kunde jobba eftersom hon inte hade symptom. Hon jobbade lördag och söndag och halva måndagen innan hon blev hemskickad.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ändrade sig efter
att anställda ifrågasatt

Det skedde efter att andra anställda ifrågasatt chefernas bedömning.

– Vi fattar ingenting, är det nya regler? Hur kunde hon få jobba i två och en halv dag och träffa många kollegor och brukare? Vi är så upprörda över detta, säger en anställd till Frilagt.

Oron är enligt källan nu stor på arbetsplatsen.

– Vi är inte ens vaccinerade ännu.

– Hon skulle kanske tagit eget ansvar också. Jag hade inte gått till jobbet om min partner bekräftats smittad, även om cheferna godkänt det, säger kollegan.

Chefernas agerande uppfattas förvirrande.

– Vi har fått luddiga och konstiga förklaringar. På fredagen var det tydligen helt okej för personen att jobba och på måndagen blev beslutet att hon fick gå hem. Jag tycker att det går konstigt till. Vi borde vara lite mer på tårna, säger den anställda som också konstaterar att det börjar bli kritiskt med personaltillgången eftersom många är sjuka.

Ingela Bengtsson säger först att det blivit ett missförstånd av enhetschefen som hade beredskap i helgen, men förklarar sedan att hon inte vet vem som fått vilken information. På måndagen fattades beslutet att skicka hem den anställda efter att både ordinarie enhetschef och sjuksköterska frågat Birgitta Ljungbeck om råd.

Ingela Bengtsson konstaterar i alla fall att varken Folkhälsomyndighetens rekommendationer eller omsorgsförvaltningens rutiner tolkats rätt.

– Det blev ett missförstånd på grund av att personen inte bor ihop med pojkvännen, säger hon.

Inte bara de som bor
tillsammans permanent

Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som bor tillsammans med en person som testats positivt för covid-19 betraktas som möjliga sjukdomsfall. Läkare beslutar om förhållningsreglerna och de brukar innebära att stanna hemma från arbetet och att testa sig. Som så kallade hushållskontakter räknas även personer som delat boende med den smittade någon gång under perioden då hen varit smittsam.

Det kan nu bli aktuellt att förtydliga omsorgsförvaltningens rutiner.

– Utifrån denna händelse skulle vi kunna titta över dem, säger Ingela Bengtsson.

Smittspårning för att undersöka om kollegor eller vårdtagare blivit smittade kommer inte att göras förrän om den anställda konstateras positiv.

– Vi har inte smittspårning för pojkvännen.

Enligt kommunens reglemente ska smittspårningen omfatta test av alla som den anställda haft kontakt med på arbetsplatsen 24 timmar bakåt. I detta fall kan det eventuellt bli aktuellt att gå längre tid tillbaka.

– Om så är fallet får vi diskutera det, säger Ingela Bengtsson.

Hon säger att rutinerna inte har ändrats.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se