torsjö live vers2

LSS-personal gick före i vaccinkön

LSS-personal gick före i vaccinkön

Hemtjänstpersonalen fick vänta medan LSS-personal, som ska ingå i fas två, vaccinerades. Foto: Region Skåne

Cirka 100 personer som arbetar inom Hässleholms kommuns handikappomsorg har gått före i vaccinkön. De ingår i fas två och skulle ha vaccinerats efter hemtjänstpersonalen som har fått vänta på grund av brist på vaccin och först idag, torsdag, börjat vaccineras.

– En miss i kommunikationen, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Folkhälsomyndighetens rekommendation omfattar fyra faser. De äldsta ska vaccineras först eftersom de enligt myndigheten “visat sig ha störst risk för allvarlig sjukdom och död”. Både Region Skåne och kommunen har beslutat att följa turordningen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Högst prioriterade i fas ett, som ska vaccineras först, är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, personal inom dessa verksamheter och hushållskontakter till personer med hemtjänst.

Först i fas två kommer personer med LSS-insatser och personal där. I denna grupp ingår även alla över 65 år och vissa riskgrupper. Fas tre omfattar personer mellan 60 och 64 år och vissa riskgrupper. I fas fyra inkluderas övriga över 18 år.

Missförstånd vid möte på sjukhuset

Elisabeth Mineur, tillfordnad verksamhetschef, berättar att missförståndet uppstod i samband med ett möte på sjukhuset i Hässleholm där vaccinationerna skulle planeras.

– Vi fick veta att vi skulle planera för kommande vaccinering av personal inom hemtjänst och LSS. Då blev det att vi planerade för båda grupperna. Vi höll oss inte till tågordningen, säger hon.

Hon anklagar inte sjukhuspersonalen för att ha gjort något fel.

– Nej, det var vi. Men vi har inte fortsatt i det spåret, vi har stoppat vaccineringen av LSS-personal. De får komma åter längre fram, förklarar hon.

Den felaktiga vaccineringen skedde enligt Elisabeth Mineur för cirka tre veckor sedan, ungefär samtidigt som vaccinet som skulle gått till hemtjänstpersonalen sinade.

– Ingen hemtjänstpersonal kommer att bli utan vaccin, säger Elisabeth Mineur.

Hon konstaterar att det blev fel, men kan inte riktigt förklara hur det kunde hända.

– Det är absolut tydligt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ett antal personer gick före. Där är vi, det blev en felbedömning, men nu är ingen större skada skedd, säger hon.

Ingen rapport till Region Skåne

Birgitta Ljungbeck hade själv klart för sig att hemtjänsten skulle prioriterats i fas ett medan LSS-personalen skulle vänta. Men hon ser ingen anledning att rapportera missen till Region Skåne, så som flera andra kommuner gjort när turordningen för vaccinet inte följts.

– Det känns inte aktuellt, vi har backat nu, säger hon.

Hon framhåller istället det positiva i att alla äldre i kommunen snart är vaccinerade.

Hon förklarar att vårdtagarna och personalen vaccineras i två olika spår. Vårdtagarna går direkt via vårdcentralerna. Det är ännu inte klart när LSS-vårdtagarna kommer att erbjudas vaccin.

Alla i hemtjänsten inbokade

Ingela Bengtsson, verksamhetschef för ordinärt boende, berättar att alla medarbetare i hemtjänsten som tackat ja till vaccinet nu är inplanerade.

– Vi är lovade vaccin så att det räcker till alla, säger hon.

Det gäller 388 personer och de vaccineras torsdag och fredag denna vecka samt vecka 9.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se