torsjö live

Vittfarnas plockade ner skyltarna – och satte upp nya

Vittfarnas plockade ner skyltarna – och satte upp nya

Café Vittfarna återöppnar den 1 mars efter coronastängningen. Nya skyltar är på plats efter ännu en fight med kommunen.

– En epok är slut och skyltarna plockas ner, vi önskar all lycka, meddelade Vittfarnas café i vikingabyn vid Vätteryds gravfält på måndagen på sin Facebooksida.

Många trodde att verksamheten skulle lägga ner och beklagade detta djupt. Men på tisdagsmorgonen kom nya skyltar upp. Istället för bara texten “Café” med det tidigare namnet övertäckt står det nu “Café Vittfarnas”. Den 1 mars öppnar café och restaurang för take away.

Inlägget på Facebook fick genast många reaktioner och kommentarer. De flesta var ledsna, men några anade att det kanske var ett skämtsamt PR-trick.

För Oddvar och Maral Otetileu och team Vittfarna är det inte aktuellt att lägga ner.

– Jag ger aldrig upp, säger Oddvar.

Inlägget på Facebook kunde uppfattas som att Vittfarnas gav upp, men så är det inte.
Oddvar ger inte upp. Foto: Urban Önell

Däremot är han hjärtligt trött på olika påhopp och att bli motarbetad av kommunen som han menar gång på gång kommit med grundlösa anklagelser mot Vittfarnas. Senast gällde det just skyltarna. Kommunens företrädare påstod först att det krävdes bygglov för att byta namnet på skylten, trots att varken färg eller typografi skulle ändras.

– Vår nyanställde fick ringa hela dagen i fredags och jiddra, berättar Oddvar.

Till slut fick de skriftligt besked om att det inte behövdes något bygglov.

– Tänk så smidigt.

Sedan jul har Vittfarnas varit stängt på grund av coronaläget. Nu tyckte Oddvar att det var dags att skapa lite uppmärksamhet inför återöppnandet.

– Jag ville väcka upp folket ur vinterdvalan, förklarar han sitt “PR-stunt”.

Under mars erbjuds dagens frukost och mat för avhämtning varje dag, sedan är förhoppningen att även kunna ta emot sittande gäster, utifrån rådande restriktioner.

– Det känns kul att öppna igen. Vi coronaanpassar, så att vi kan bjuda in utan risk för smittspridning. Men vi kommer inte att kunna ta emot besökare som bara vill in och titta utan enbart ätande och gäster som hämtar mat, det är där vi är i dagens läge, säger Oddvar.

Maten är inspirerad av både vikingarnas resor i österled och det nordiska köket, men potatisfritt, åtminstone nästan, för potatis fanns inte på vikingatiden.

Berit Önell

Team Vittfarna är inspirerat av vikingatiden, liksom den mat som serveras i restaurang och café, från vänster Micke, Nisse, Kajsa, Oddvar, Maral och Matttias (Ante saknas på bilden). Foto: Markus Olsson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se