torsjö live

Misstänkt för skjutning vill ha ersättning

Misstänkt för skjutning vill ha ersättning

Två bröder sköts på öppen gata på Ljungdala den 12 december. Två män i 20-årsåldern dömdes till fängelse. Den tredje misstänkte frikändes och begär nu ersättning av JK. Foto: Berit Önell

Den man i 35-årsåldern som var misstänkt för delaktighet i skottdramat på Ljungdala i december 2019 begär ersättning från Justitiekanslern för att han var oskyldigt frihetsberövad.

Mannen anhölls i sin frånvaro redan samma kväll som brottet skedde, den 12 december 2019. Han häktades sedan i sin frånvaro som på sannolika skäl misstänkt för misshandel och medhjälp till mord i två fall. Han uppmärksammades också i tv-programmet Efterlyst.

Först den 21 augusti 2020 greps han. Den 24 augusti hävde Hässleholms tingsrätt häktningen, men hovrätten häktade honom på nytt i hans frånvaro dagen därpå. Han greps den 2 september och släpptes den 11 september. I december beslöt åklagaren att lägga ner förundersökningen.

Något belopp preciseras inte, men mannens advokat Fredrik Ferrand-Drake hävdar i ansökan om ersättning att hans klient är berättigad till förhöjd ersättning på grund av allvarlig brottsmisstanke.

– Ingenting i hans eget beteende har föranlett beslutet om frihetsinskränkningen. Mot bakgrund härav är han berättigad till skälig ersättning för det lidande som frihetsberövandet inneburit för honom, skriver han.

Advokaten begär också ersättning för sitt arbete.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se