torsjö live

SD vill skrota snabbtåg och prioritera regiontåg

SD vill skrota snabbtåg och prioritera regiontåg

Ledande sverigedemokrater i Skåne avfärdar planerna på höghastighetståg i 320 km i timmen mellan Malmö och Stockholm. Däremot bejakar de förbättrade möjligheter för snabbare och bättre regionaltåg. Då behövs fler järnvägsspår mellan Lund och Hässleholm, med centrala stationslägen. Det meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten Patrik Jönsson. Foto: Henrik Andersson
Kommunalrådet Hanna Nilsson. Foto: Urban Önell

Synpunkterna framförs av riksdagsledamoten Patrik Jönsson och kommunalrådet Hanna Nilsson från Hässleholm, regionrådet Niclas Nilsson och gruppledaren i Lund, Victoria Tiblom.

– Det är viktigt att det inte byggs några nya bullerkorridorer genom Skåne, säger Niclas Nilsson i pressmeddelandet. Vår uppfattning är att nya stambanan i görligaste mån ska byggas parallellt med den gamla och ansluta till befintliga stationslägen i Lund och Hässleholm. På så sätt minskar vi påverkan på naturen och miljön.

Kommunalrådet Hanna Nilsson i Hässleholm och gruppledaren Victoria Tiblom i Lund betonar att centrala stationslägen är viktiga för den lokala arbetsmarknaden.

SD säger, liksom tidigare, nej till höghastighetståg i 320 km i timmen, liknande de franska TGV. Istället vill partiet satsa på snabbare regionaltåg. Foto: Sven-Åke Eriksson, Sverigeförhandlingen

Planerna på tåg som går i hela 320 km i timmen, vill SD däremot avfärda.

– Vi sverigedemokrater är kritiska till projektet med nya höghastighetståg då vi menar att det blir alldeles för dyrt i förhållande till nyttan, säger Patrik Jönsson i pressmeddelandet. För oss är det viktigare att bygga ut kapaciteten för det lokala och regionala vardagspendlandet samt att kraftigt öka underhållet av befintlig järnväg än att satsa på ny dyr höghastighetsjärnväg.

– Att bygga ny höghastighetsjärnväg skulle dessutom kosta ca 400 miljarder och skuldsätta varje svensk med 40 000 kr, hävdar Patrik Jönsson.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se