torsjö live vers2

Gäddans förskola får vara kvar ett år till

Gäddans förskola får vara kvar ett år till

Föräldrarna som protesterat fick positivt besked på måndagskvällen.

Föräldrarnas protester gav resultat. Gäddans förskola får vara kvar ett år till. Det meddelade barn- och utbildningsförvaltningen i ett mejl till Ida Lennartsson och de andra föräldrarna på måndagskvällen.

– Det känns verkligen som en vinst, säger en glad Ida Lennartsson.

Som Frilagt berättade på fredagen hade kommunens tjänstemän beslutat att åtta små förskolor skulle stängas och ersättas av två större nybyggda förskolor nästa år. Men Gäddans förskola skulle avvecklas redan i år och föräldrarna uppmanades att ansöka om annan plats för sina barn senast den 15 april.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det fick föräldrarna att reagera kraftigt, kontakta media och mobilisera för att protestera på andra sätt. I en skrivelse till skolchef Rolf Bengtsson på måndagen krävde de att även Gäddan får vara kvar tills de nya förskolorna står färdiga och att barnen därefter får flytta gemensamt. Där ifrågasatte ett 20-tal föräldrar att ett beslut av så stor dignitet tagits av tjänstemän på delegation och inte av politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Skrivelsen betonade barnkonventionen, framför allt artikel 3 om att man i alla åtgärder som rör barn i första hand ska beakta vad som bedöms vara barnets bästa.

Ida Lennartsson med sambon Erik och dottern Vera protesterade tillsammans med övriga berörda föräldrar mot kommunens beslut att stänga förskola Gäddan innan den nya förskolan är färdigbyggd.

Av ungefär samma skäl lämnade SD:s kommunalråd Hanna Nilsson på måndagen också två initiativärenden, ett till barn- och utbildningsnämnden och ett till tekniska nämnden. Hon krävde att där att politikerna i båda nämnderna skulle förlänga avtalet för Gäddan tills de nya förskoleenheterna är färdiga för inflyttning.

Enligt mejlet på måndagskvällen var det också politikerna som rev upp beslutet.

– Utifrån politiska initiativ som har tagits under dagen kommer avvecklingen av Gäddans förskola inte att ske under sommaren 2021, enligt det besked som lämnats tidigare, skriver skolchef Rolf Bengtsson och förskolornas verksamhetschef Christer Pettersson.

De förklarar att inriktningen nu är att avveckling ska ske först under våren-sommaren 2022 och avslutar med att önska en god påskhelg.

– Äntligen kan vi slappna av och fokusera på barnen. Vi kan vara lugna att de får ha det bra fram till flytten och förhoppningsvis följa sina kompisar då också, säger Ida Lennartsson.

Hon förklarar att det inte är ofta hon tar initiativ av det här slaget.

– Men när det är såna här orättvisor måste man, och alla föräldrar har slutit upp. Det känns väldigt kul, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2021-03-26 Förskola stängs innan nybygge är klart

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se