torsjö live vers2

Tranorna är här igen

Tranorna är här igen

Många tranor rastar och dansar in våren vid Pulken utanför Yngsjö. Bilden är från mars 2019 då hela 9 900 tranor var samlade på en dag. Foto: Urban Önell

Tranorna har återvänt till Sverige efter sin vintervistelse på sydligare breddgrader. Många av dem stannar till ett par veckor vid Utemuseum Pulken i Vattenriket i Kristianstad på sin väg norrut. En del blir kvar i Göinge för att häcka, minst 100 par förra året, enligt Göingebygdens biologiska förenings inventering.

När tranorna kommer tillbaka är det vår på riktigt, även om det både snöar och blåser. I månadsskiftet mars-april rastar uppåt 10 000 tranor vid Pulken där de matas för att de inte ska skada lantbrukarnas odlingar. Vanligtvis kommer tusentals människor dit för att se den berömda trandansen. Det är fortfarande möjligt, trots att fågeltornet är stängt på grund av pandemin. Det går också att följa tranorna hemifrån via webbkamera. På Vattenrikets hemsida publiceras regelbundet antalet tranor vid Pulken. På påskaftons kväll räknades 6 800 tranor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tranan återkom som häckfågel i Skåne under mitten av 1960-talet efter att troligen ha varit helt borta sedan slutet av 1800-talet. På senare år har antalet snabbt ökat. Orsaken är inte helt klarlagd, men enligt Skånes Fågelatlas kan det bero på förändrade vanor, en god anpassning till modernt jordbruk, att tranan lever närmare människan samt minskad förföljelse.

GBF:s inventering visade att cirka 100 tranpar häckade inom Hässleholms kommun 2020. Thomas Johnsson skriver dock i rapporten att det kanske är det dubbla med tanke på de många lämpliga häckningsmiljöerna.

Många tranor häckor numera i Hässleholms kommun, här ett tranpar med två ungar i Hörja i augusti 2020. Foto: Henrik Andersson

Totalt gjordes 275 observationer. Spridningen var jämn över kommunen.

– Det är något förvånande att vi inte sett fler ungfåglar men det kan möjligtvis bero på att tranorna är försiktiga att exponera sig när ungarna är små – och att det är lättare att se dem när ungarna blivit större under juli-september, det vill säga utanför inventeringsperioden, skriver Thomas Johnsson.

Han berättar också i rapporten att ökningen av antalet tranor tillsammans med rapporter om att de tagit skogs- och vadarfåglars ungar har lett till en diskussion om eventuellt behov av jakt för att begränsa tranpopulationerna.

Berit Önell

Här kan du läsa mer om tranor och hitta länkar till webbkamera och direktsändningar från Pulken:

https://vattenriket.kristianstad.se/upplev-tranor/

https://www.facebook.com/NaturumVattenriket/?ref=page_internal

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se