torsjö live vers2

Fakta och sakliga argument viktiga i debatten

Fakta och sakliga argument viktiga i debatten

INSÄNDARE. Daniel Talmid, SD Hässleholm försöker i sitt inlägg, den 1 april i Frilagt, att försvara sina påståenden om Islam. Han efterlyser fakta och saklighet i debatten. Det är bra, då borde han sluta att sprida lögner och desinformation.

I sitt första inlägg påstod han att Hitler fått idén till Förintelsen från en muslimsk ledare, Stormufti av Jerusalem Kamil al-Husayni. Det finns inga historiska bevis som stöder detta och flera historiker avvisar teorin, som offentligt framfördes av Israels nationalkonservativa premiärminister Benjamin Netanyahu i ett jubileumstal.

Sedan hänvisar han till en internetadress ”s-sanningen.com” och hävdar att vi där kan finna saklig information. ”Sanningen” som sprids där är endast spekulationer, lögner och omarbetade fakta, för att passa in i Sverigedemokraterna propagandakrig, mot Socialdemokraterna i första hand.  Några av de mest hårresande påståendena, med Sossarna som skyldiga, är att Sverige var lierade med Nazi-Tyskland och krävdes på krigsskadestånd efter kriget. En saklig redogörelse för vad SD påstår kan läsas i Regeringens proposition 1946:367. Vidare påstås att Sossarna var ”kusinparti” med nazistpartiet och att sossar och muslimer är lierade för att förbereda ett muslimskt maktövertagande i Sverige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Detta tycks vara en vanlig strategi bland extremhögern, att attackera där dom själva är sårbara. Istället för att själva granskas och behöva försvara sig, attackerar man och beskyller motståndaren, man projicera sina egna problem på motståndaren. Attack är bästa försvar, som vi vet. Det är rent befängt att påstå att Socialdemokrater och Nazister samarbetade och att Sverige aktivt valde att hjälpa Tyskland

Talmid undrar varför jag tar upp Ungern och Polen till diskussion. Jag gör det utifrån hans påstående att nationalkonservatism borgar för demokrati och jämlikhet. För några år sedan stod dåvarande SD riksdagsmannen Kent Ekeroth upp i Sveriges Riksdag och prisade Ungern och dess ledare Viktor Orban, som världens främste statsledare. Polen och Ungern har, sedan de fått nationalkonservativa regeringar, dalat på The Economists demokrati index, ned till plats 50 respektive 55 bland världens länder. Långt efter länder som Costa Rica och Botswana. Inte bara Ekeroth av sverigedemokrater har lovordat dessa länders utveckling och det är inte en väg mot frihet, jämlikhet och ökad demokrati.

Fakta och sakliga argument är viktiga, säger herr Talmid. Trots det bedömer han religionen Islam, uppenbarligen utan att ha en fullständig och nyanserad faktabild. Han gör det utifrån fördomar och isolerade företeelser. Frågan är om han bedömer kristendomen efter samma principer? Vi vet att det förekommer olika företeelser inom den kristna religionen, vissa kan tyckas lite udda, som att inte använda gardiner hemma (Lestadianer) eller inte använda elektricitet (Amish) medan andra är kriminella, som pedofiler inom katolska kyrkan. Bedömer vi hela religionen utifrån dessa företeelser och händelser, eller ser vi till helheten och godtar att det finns avvikelser, utan att nödvändigtvis acceptera avvikelserna.

Vad händer om vi använder Talmids metod till att bedöma Sverigedemokraterna? Om vi använder alla negativa avvikelser vi känner till, både beträffande partiet och dess företrädare, och applicerar dem för vår bedömning av partiet. Det torde bli en ganska beklämmande bild, kanske vi rent av skulle säga avskyvärd.

Daniel Talmid säger sig värna om en offentlig debatt. Tyvärr kan jag konstatera att SD som parti inte vill ha en öppen eller offentlig debatt. Jag har personligen fått inlägg raderade på SD-officiella Facebook sidor, såväl som på SD-troll sidor. Mina kommentarer har blivit raderade samt att jag blivit blockerad från att göra ytterligare kommentarer. Tillåter man inte en öppen debatt är man heller inte särskilt demokratisk. SD använder sina sociala mediaresurser, inkluderat ”s-sanningen.com”, i propaganda syfte och tillåter endast ”applåder och glada tillrop” som inte äventyrar att budskapet når ut.

Stanley Hallström, Partipolitisk oberoende

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se