Gruppen-3a-328x120

Fick covid för andra gången trots vaccin

Fick covid för andra gången trots vaccin

Vaccinering mot covid-19 är ingen garanti mot sjukdomen. Men det var ändå överraskande att en vårdtagare som både haft sjukdomen och var fullt vaccinerad testade positivt. Foto: Region Skåne

En vårdtagare på äldreboendet Solgården i Hästveda som både haft covid-19 och fått båda vaccindoserna blev sjuk igen. Nu har en i personalen också testats positivt.

Vid en första smittspårning på Solgården i Hästveda testades ingen annan positivt, men i andra testomgången konstaterades att en i personalen smittats. Personen hade bara hunnit få en dos vaccin. Imorgon, fredag, görs en tredje smittspårning för både boende och personal.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Alla vårdtagare och merparten av personalen på kommunens äldreboenden och inom hemtjänsten är fullt vaccinerade. Medicinskt ansvarig sjuksköterska Birgitta Ljungbeck är förvånad över fallet på Solgården, men konstaterar att det är känt att det finns viss risk att få covid-19 även efter vaccinering och också efter redan genomgången sjukdom.

– Det är ändå lite märkligt. Vi hoppas att det tillhör undantagen, annars kan det bli jobbigt, säger hon.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

Som hon uppfattat det har vårdtagaren nu en lindrigare variant av covid-19, men lades i förra veckan in på sjukhus av annan orsak. Tre dödsfall i förra veckan på ett äldreboende i Svedala kommun visar dock att vaccinet inte heller är någon garanti mot allvarlig sjukdom och död. Fyra vårdtagare blev där smittade trots full vaccinering. Dessutom smittades två personal, en vaccinerad och en ovaccinerad, samt en ovaccinerad vårdtagare.

– Inga vaccin är hundraprocentiga, men de här vaccinen har en extremt hög skyddsnivå enligt alla våra siffror hittills. När man ser en ansamling av händelser behöver det utredas, det görs säkert i Skåne redan. Då och då kommer vi säkert att se den här sortens ansamling av fall, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell på förra veckans myndighetsgemensamma pressträff.

Birgitta Ljungbeck vill inte spekulera i om orsaken kan vara en mutation som vaccinet inte biter på eller något annat.

– Jag tror att det måste vara väldigt många fler fall innan man kan göra någon studie på det och dra slutsatser, säger hon.

Vaccinet ska i alla fall ha verkan på den brittiska varianten, som nu står för större delen av smittspridningen. Men nya varianter uppkommer ständigt.

Anhöriga avråds nu från besök på Solgården. Annars har inga nya rekommendationer eller avrådan från besök utfärdats på grund av det inträffade. Det är inte heller lagligt att förbjuda besök i någons privata hem, vilket rummen på äldreboendena räknas som.

Kommunen hävde avrådan från besök på de flesta av äldreboendena den 26 februari. Folkhälsomyndigheten hade då bedömt att den som sedan två veckor var färdigvaccinerad mot covid-19 kunde återgå till en mer normal tillvaro i kontakten med andra människor. Besöken ska dock fortfarande ske på den boendes rum, inte i gemensamma utrymmen, och besökare ska inte ha symptom.

– Vi avråder bara från besök där smittspårning pågår. Det är jätteviktigt att kunna ta emot besök från närstående, framförallt på äldreboende, säger Birgitta Ljungbeck.

För närvarande är det bara två vårdtagare inom omsorgen i Hässleholms kommun som har pågående covidsjukdom. Förutom fallet på Solgården är det en person på ett LSS-boende. Där var tidigare ytterligare en vårdtagare smittad. De hade inte hunnit få vaccin när de blev sjuka. Nu har dock alla vårdtagare inom LSS fått åtminstone första dosen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se