torsjö live vers2

Fortsatt ökad smittspridning i Hässleholm

Fortsatt ökad smittspridning i Hässleholm

Hässleholm har en fortsatt ökande smittspridning. 355 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare noterades under förra veckan bland boende i kommunen. För två veckor sedan var motsvarande siffra 230.

Inom kommunens omsorgsverksamheter finns dock för närvarande bara ett känt fall.

En vårdtagare på äldreboendet Högalid i Hässleholm konstaterades i förra vecka smittad av covid-19. Fallet upptäcktes vid smittspårning efter att en i personalen testat positivt. En ny smittspårning genomfördes på onsdagen på den aktuella avdelningen. Resultat väntas inom de närmaste dagarna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ett fall på Solgården i Hästveda för ett par veckor sedan ledde inte till fler smittade. Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, tror att det beror på att de flesta av de äldre nu är vaccinerade.

– Vi ser att om vi nu får in någon smittad blir det inte så omfattande som förut, säger hon.

Smittspridningen ökar i flera skånska kommuner och minskar i andra. Totala antalet nya fall per 100 000 invånare i Skåne var 274 under vecka 16, en liten minskning jämfört med vecka 14 då siffran var 295. Det visar Region Skånes lägesbild. Bjuv hade den största smittspridningen med 439 nya fall per 100 000 invånare.

Hässleholm är en av flera kommuner som har en fortsatt ökande smittspridning.

Belastningen på intensivvården har stannat av i landet, men Skåne har en fortsatt ökning. Ökningen är särskilt markant i nordöstra Skåne, inte minst av yngre personer.

– Detta medför att vi behövt ställa om och öppna ytterligare covid-intensivvårdsplatser. Vi övervakar läget kontinuerligt och har beredskap att möta en ytterligare ökad belastning om så skulle krävas. Detta är naturligtvis förenat med stora ansträngningar från våra medarbetare som gör utomordentliga insatser, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare, i ett pressmeddelande från Region Skåne på måndagen.

På onsdagen var 156 personer med covid-19 inlagda på vårdavdelning i Skåne, varav 25 i intensivvård. Antalet nya fall per dag, räknat som rullande sjudagarsmedel, var 453.

Faktiskt antal nya fall i Hässleholms kommun var 185 vecka 16.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se