torsjö live vers2

Vårdpersonal kan få andra dos av Astras vaccin

Vårdpersonal kan få andra dos av Astras vaccin

Yngre personer som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin kan, om de vill, få även den andra dosen, trots att Folkhälsomyndigheten annars inte rekommenderar att vaccinet ska ges till någon som är yngre än 65 år. De berörda är främst vård- och omsorgspersonal som hann få en dos innan Astra Zenecas vaccin pausades.

– Det jag hört är att en del medarbetare som tagit dos ett hellre tar även dos två av Astra Zeneca. Det är upp till var och en, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholm.

Som Frilagt tidigare berättat har Region Skåne ändrat sina riktlinjer så att äldre personer som vill tacka nej till Astra Zenecas vaccin har rätt att göra det utan hot om att hamna sist i vaccinkön. I förra veckan beslöt Folkhälsomyndigheten att förlänga stoppet för vaccinet till personer yngre än 65 år. Men nu ska den som redan fått dos ett alltså också kunna välja att ta andra dosen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Region Skåne var snabbt ut med de nya beskeden till sjukvården och omsorgen på måndagen, men beslutet har fattats av Folkhälsomyndigheten.

Omsorgspersonal i Hässleholms kommun kan nu få sin andra vaccindos av Astra Zeneca, om de vill. Foto: Bengt Flemark/Region Skåne

– Rekommendationerna gäller som tidigare att den som redan fått en dos vaccin från Astra Zeneca ska erbjudas ett mRNA-vaccin som en andra dos. Vi avråder också som tidigare från att personer yngre än 65 år påbörjar vaccination med Astra Zeneca. Men vi vet att det finns de som redan fått en dos Astra Zeneca tidigare i år och särskilt önskar att få samma vaccin som sin andra dos. Och det är till de personerna vi ger besked att det är möjligt, förklarar Sören Andersson i ett mejl till Frilagt på onsdagen.

Men han betonar att Astra Zenecas vaccin är godkänt för alla över 18 år och att Folkhälsomyndigheten inte formellt kan neka någon att få en andra dos av det.

– Men vi rekommenderar att dessa personer rådgör med vårdpersonal, skriver Sören Andersson.

Han kan inte svara på vilka för- eller nackdelar det finns med att ta en dos Astra Zeneca till eller att blanda två sorters vaccin.

Birgitta Ljungbeck konstaterar att det inte finns några studier av effekterna av att blanda två vaccin.

– Jag har inte sett någon, säger hon.

Hon vet inte hur stort intresset för dos två av Astra Zenecas vaccin är i Hässleholms kommuns omsorgsverksamheter.

– Det är en och annan. Kanske är de bland dem som inte fick någon reaktion alls av första dosen, många blev ju rejält sjuka. En del är nog också rädda för att blanda olika vaccin, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se