torsjö live vers2

Rullande fritidsgård och musiklokaler på Markan

Rullande fritidsgård och musiklokaler på Markan

Den rullande fritidsgården kommer att pendla mellan olika orter i sommar. Foto: Hässleholms kommun

I Hässleholm erbjuds i sommar ett utökat utbud av fritidsaktiviteter för unga. Ung fritid kommer att pendla runt i en rullande fritidsgård veckorna 24, 25 och 29 – 31. Samtidigt erbjuder Markan lokaler för musik och andra aktiviteter för ungdomar.

Konceptet med mobil fritidsverksamhet startade i höstas. Syftet med detta är att underlätta för ungdomar som inte har någon fast fritidsgård att gå till att kunna delta i fritidsaktiviteter

– Det är ett nytt sätt att tänka på och ger oss möjlighet att utveckla vår verksamhet. Det är jättekul att kommunen vågar och vill satsa på det här för de ungas skull, säger Paula Jansson, fritidsledare på kultur- och fritidsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bordtennis är en av aktiviteterna på Markan. Foto: Sigvard Jansson

På grund av pandemin sker alla aktiviteter utomhus. Bollsporter, pyssel och korvgrillning arrangeras på detta vis av Ung fritid. Husbilen kommer att pendla mellan Vinslöv, Bjärnum, Vittsjö, Sösdala, Tyringe, Hästveda och Hässleholms centrum. Det går att följa vilken dag på @ungfritidhlm på Instagram.

En fantasifull outfit möter den som möter bussen. Målningen och utsmyckningen av bussen blev färdig under våren.

Musik är ett ledord för aktiviteter som anordnas på Markan i sommar. Man erbjuder replokaler och det går även att få låna olika musikinstrument. Bordtennis är en annan aktivitet som det finns möjligheter att utöva. De flesta aktiviteterna riktar sig till ungdomar födda 2002 och senare.

Johan, som är en av de ansvariga, berättar entusiastiskt om den nya given under sommarhalvåret.

Johan berättar om det som händer på Markan. Foto: Sigvard Jansson

– Det som är tråkigt är att vi på grund av renovering bara har bottenplanet och källarvåningen att tillgå, men kommunen har tagit beslut på att renoveringen ska utföras i år, säger han.

Kultur- och fritidsnämnden beslöt den 28 januari att genomföra de mindre åtgärder som behövs för att temporärt fortsätta bedriva ungdomsverksamheten på bottenplan och i ett par rum i källaren. I februari öppnade man i begränsad och coronaanpassad form.

I juni väntas kommunfullmäktige besluta om en nysatsning och förstärkning på både Markan och Mötesplats Ljungdala. Det meddelade styrgruppen för Ungdomens hus i onsdags. Det stod då också klart att företrädare för de tre politiska blocken är överens om förslaget.

Sigvard Jansson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se